Regija
3

Srbija preduzela mjere za sprečavanje pojave ebole

SRNA
Zbog izbijanja epidemije ebole u svijetu, najveće u posljednjih 40 godina, na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" će od danas biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije i preduzete sve potrebne mjere da se spriječi pojava ove bolesti, izjavio je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

On je naglasio da je beogradski aerodrom "najugroženije područje" zbog tranzita iz mjesta zahvaćenih epidemijom, a da će mjere pojačanog nadzora biti preduzete i na niškom Aerodromu, sa koga se obavljaju čarter letovi, prenose beogradski mediji.

"Simptomi ebole su povišena temperatura, povraćanje, proliv, drhtavica i bol u grlu. Dogovorili smo sa inspektorima da putnika za koje posumnjaju da je zaražen odmah smjeste u karantin", rekao je Lončar.

Ukoliko se desi najgori scenario i budu postojale indicije da su svi putnici na jednom letu zaraženi, za njih je, kako je pojasnio Lončar, pripremljena dodatna prostorija u koju ulaze direktno sa piste, a koja ima stalnu komunikaciju sa službom hitne pomoći, bolnicama i zavodima za javno zdravlje.

"Pojava ebole bila bi neviđen problem za nas i našu državu jer lijeka za nju nema", izjavio je on.

Ministar je naglasio da će pojačane kontrole biti uvedene i u drumskom i drugom saobraćaju i ocijenio da će nadležni uspjeti da preduzmu sve što je potrebno da se spriječi širenje ebole na teritoriji Srbije.

On je potvrdio da je Ministarstvo zdravlja u stalnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), koja šalje uputstva i preporuke o ponašanju u skladu sa razvojem situacije.

Prema podacima SZO od januara je u svijetu registrovano više od 730 preminulih i 1.323 zaraženih ebolom.

Ebola je hemoragična groznica za koju za sada nema lijeka, ni vakcine, a među ljudima se širi dodirom sa tjelesnim tečnostima oboljelog, uključujući i znoj.

Pretpostavlja se da su nosioci ebole zaražene životinje koje se love za hranu.