Regija
8

Srbija: Predložen pritvor za osumnjičenog za špijunažu

FENA
Više tužiteljstvo u Beogradu pokrenulo je danas istragu protiv Č.Č. koji se sumnjiči za špijunažu u korist Hrvatske i predložilo sudu da mu odredi pritvor. Odluka o pritvoru bit će donesena do kraja dana, javlja Tanjug.

Nakon saslušanja, tužitelj je sudcu za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložio da Č.Č. odredi pritvor zbog opasnosti od bijega, da ne bi utjecao na svjedoke, da ne bi ponovio kazneno djelo, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Za navedeno kazneno djelo je predviđena kazna zatvora preko 10 godina. Prema Krivičnom zakonu Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora predviđena je za one koji tajna, vojna, ekonomska ili službena priopćenja, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili osobi koja im služi.

Zatvor od pet do 15 godina predviđen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavještajne službe u Srbiji ili njima rukovode, dok je od jedne do 10 godina zatvora previđeno u slučaju stupanja u stranu obavještajnu službu, a jedna do osam godina kazna zatvora predviđena je u slučaju pribavljanja tajnih podataka ili dokumenata u namjeri da se priopće ili predaju stranoj državi, organizaciji ili osobi koja im služi.