Žele veću sigurnost?
9

Srbija povukla ambasadora i sve zaposlene u ambasadi u Skoplju na hitne konsultacije

Klix.ba
Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju hitno su povučeni na konsultacije u Beograd, javila je makedonska televizija Telma pozivajući se na izvor iz makedonskog Ministarstva vanjskih poslova.

Televizija navodi da nisu poznati razlozi za tu odluku, ali da bi razloge danas trebalo da saopći ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Međutim, prema saznanjima TV Telma, Ambasada Srbije je, pozivajući se na Ženevsku konvenciju, tražila od makedonskih vlasti da povećaju sigurnost u cijelom objektu ambasade u Skoplju.

Srbijanska ambasadorka u Skoplju Dušanka Divjak Tomić nije komentarisala ove navode, već je taj medij uputila da se obrati inistarstvu, prenosi Blic.rs.

Reporter te televizije navodi da su svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.

Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije saopćilo je da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju, kojom su obaviješteni da je osoblje ambasade pozvano na konsultacije u Beograd. MVP Makedonije je notu dobilo jučer, prenose makedonski mediji.

"Ministarstvo vanjskih poslova nije upoznato o razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MVP Srbije. U skladu s relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mjere za zaštitu sigurnosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju", navodi se u saopćenju.