Boris Tadić
0

"Srbija podržava integritet država u regionu"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet svih država u regionu i istakao da je to pretpostavka za nastavak principijelne i konzistentne politike na Kosovu i Metohiji.

Tadić je nakon razgovora sa predstavnicima političkih stranaka i nacionalnih saveza Srba iz regiona, ponovio da Srbija ne odustaje od svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, koji je doveden u pitanje pokušajem secesije južne srpske pokrajine.

"Srbija od svojih sunarodnika očekuje da budu lojalni građani država u kojima žive, ali istovremeno očekuje i od susjednih država da poštuju evropske standarde kada je riječ o pravima nacionalnih zajednica i očuvanju identiteta, jezika i kulture", rekao je Tadić.

On je istakao da ima država gdje su "naše pismo i jezik potiskivani", dodavši da će se Srbija boriti, u otvorenom dijalogu, za ta prava svojih sunarodnika. 

Tadić je rekao da je sa predstavnicima nacionalnih saveza Srba razgovarao i o ekonomskom povezivanju, kao osnovi stabilnosti u čitavom regionu i ocijenio da Srbi u "susjednim državama mogu biti mostovi saradnje sa tim državama".

Predsjednik Srbije je istakao da je evropska budućnost prioritet u vođenju srpske spoljne politike u ovom regionu.

"Srbija nedvosmisleno ostaje ključ stabilnosti i regionalne saradnje, nezaobilazan činilac razvoja na prostoru Zapadnog Balkana i svi naši sunarodnici mogu da se oslone na našu zemlju", rekao je Tadić. 
Na sastanku organizovanom povodom novog zakona o dijaspori i Srbima u regionu  bili su i ministar dijaspore Srbije Srđan Srećković i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Srbije.

Tadić je istakao značaj ekonomskog povezivanja država u regionu i činjenice "koliko naši sunarodnici u susjednim državama mogu biti mostovi saradnje sa tim državama".

Novinarima su se obratili i predstavnici Srba iz Republike Srpske, Albanije, Mađarske i Slovenije koji su istakli značaj novog zakona o dijaspori. Premijer RS Milorada Dodika ocijenio je da je taj zakon "na evropski način regulisao odnose Srbije sa dijasporom".

Iz BiH, odnosno RS, sastanku su osim premijera Dodika prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz. 

Na sastanku u zgradi predsjednika Srbije, Srbe iz Hrvatske predstavljali su predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. 

Sastanku su prisustvovali i Srđan Milić iz Socijalističke narodne partije u Crnoj Gori, Andrija Mandić iz Nove srpske demokratije, Ranko Kadić iz Demokratske srpske stranke, Predrag Popović iz Narodne stranke, kao i predstavnici Srba iz Slovenije, Rumunije, Albanije, Makedonije i Mađarske.