Vuk Jeremić
0

Srbija podržava Dejtonski sporazum

SRNA
Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras da Srbija podržava Dejtonski sporazum i sve oko čega se dogovore tri naroda u BiH.

Jeremić je za Televiziju B92 naveo da Srbija podržava Dejtonski sporazum, navodeći da može da se mijenja jedino uz saglasnost sva tri naroda u BiH.

"Sve oko čega se budu složila tri naroda u BiH podržava i Srbija", rekao je Jermić, objašnjavajući svoju izjavu za Washington Times.

Jeremić je rekao da ne postoji apsolutno nikakva razlika u stavovima u pogledu na BiH između njega i predsjednika Srbije Borisa Tadića.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić je prošle sedmice za Washington Times ocijenio da je "bizarno" i "nelogično" da BiH kao protektorat UN u januaru postane članica Vijeća sigurnosti UN.

"Moramo odlučiti da li ćemo dopustiti da se u BiH postepeno uspostavi demokratija ili možemo reći - ovo nije zemlja, već protektorat i mi ćemo dovesti visokog predstavnika sa ogromnim ovlaštenjima poput indijskog vicekralja. Možda nam je to potrebno, ali onda treba da prestanemo da se pretvaramo da je to država", rekao je Jeremić.