Regija
0

Srbija: Parlament nastavio zasjedanje nakon prekida

FENA
Srbijanski parlament nastavio je u srijedu konstitutivnu sjednicu na kojoj trebaju biti izabrani njezin predsjednik i potpredsjednici, nakon prekida koji je slijedio poslije dva sata rada i za vrijeme kojega su se zastupnici trebali dogovoriti kako će dalje raditi.

Kandidatkinja za predsjednicu je Slavica Đukić-Dejanović iz Socijalističke partije Srbije, stranke koja je prije tri dana službeno prekinula pregovore o formiranju buduće vlade Srbije sa Šešeljevim radikalima i Koštuničinim demokratima te ih počela koalicijom iz liste "Za europsku Srbiju" okupljene oko Borisa Tadića.

Kandidaturu Slavice Đukić-Dejanović potpisima su poduprli svi zastupnici liste "Za europsku Srbiju" i koalicije oko SPS-a.

Sjednica je u srijedu prekinuta nakon manje od dva sata jer su zastupnici Srpske radikalne stranke i koalicije oko Koštuničine Demokratske stranke Srbije tražili od predsjedavajućeg objašnjenje za žurno zakazivanje sjednice i kršenje poslovnika.

Nakon nepunoga sata rada u srijedu se ponovila rasprava od utorka kojom su ti zastupnici ometali rad, a za skupštinskom su govornicom nastavili i napadati predsjednika Srbije i lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića.

Predsjedajući Jovan Krkobabić prekinuo je tada sjednicu kako bi se na sastanku s predstavnicima zastupničkih skupina dogovorilo kako nadvladati nastale probleme i nastaviti rad sjednice na kojoj trebaju biti izabrani predsjednik, potpredsjednik i tajnik parlamenta, čime bi se konstituirao srbijanski parlament.