Nema dokaza
0

Srbija odustala od progona Tihomira Purde

FENA
Tihomir Purda
Tihomir Purda
Srbijansko državno tužilaštvo za ratne zločine objavilo je u četvrtak da je nakon provedene istrage odlučilo odustati od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona, zbog nedostatka dokaza da su učinili kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika.

U saopćenju srbijanskog državnog tužilaštva za ratne zločine navodi se da je u dosadašnjem postupku, "zbog postojanja osnovane sumnje" da su Purda, Maslov i Janjić počinili navedeno kazneno djelo, saslušano 44 svjedoka, od čega 13 u Srbiji i 31 u Hrvatskoj te da je prikupljena određena dokumentacija.

Državno tužilaštvo je o svojoj odluci obavijestilo istražnog sudiju višeg suda u Beogradu, nakon čega će on, putem srbijanskog ministarstva pravosuđa, o tome obavijestiti ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine.

Postupak koji su vodila vojna istražna tijela 1999. godine nije vođen u skladu s pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj saradnji s državnim tužilaštvima BiH i Hrvatske, donesena je navedena odluka o odustajanju od progona, saopćilo je srbijansko državno tužilaštvo za ratne zločine.

Državno tužilaštvo tvrdi da nikoga od osumnjičenih nije ispitao istražni sudija vojnog suda jer nisu bili dostupni, s obzirom da su u augustu 1992. godine razmijenjeni.

Purda je uhapšen u BiH 5. januara na temelju potjernice srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za ratni zločin nad zarobljenicima i nemoćnim osobama, od kada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u BiH.

Purda će ostati u ekstradicijskom pritvoru u Bosni i Hrecegovini sve dok Sud BiH ne dobije službenu obavijest da je srbijansko pravosuđe odlučilo odustati od njegovog kaznenog progona i zahtjeva za izručenjem, pojašnjeno je iz toga suda.