"Štit 2022" u Batajnici
231

Srbija održava veliki vojni prikaz novog naoružanja i vojne opreme

N. V.
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
Ministarstvo odbrane Srbije i Vojska Srbije organizuju danas na vojnom aerodromu u Batajnici prikaz dijela naoružanja pod nazivom "Štit 2022". Srbijanski ministar odbrane Nebojša Stefanović kazao je da će građani biti u prilici da vide obučenost vojske i najsavremenije oružje.

Prikaz "Štit 2022" i planirani program počinje u 11:00 sati, dok su vrata vojnog aerodroma "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici otvorena još od 8:30 sati. Posjetioci će razgledati naoružanje do 15 sati.

Očekuje se učešće desetina letjelica, kao i više od 300 borbenih sredstava naoružanja i vojne opreme, među kojima će biti i novo naoružanje Srbije.

Stefanović je precizirao da će građani imati priliku vidjeti oko 60 letjelica i drugo naoružanje među kojim je i 20 "Pasarsa", srpskih oklopnih vozila "Lazara" i "Miloša", divizion haubica "Nora" i sve što je razvijeno proteklih godina.

On je istakao da će biti pokazani i potpuno naoružani "Pegazi" - bespilotne letjelice rađene u kooperaciji sa partnerima iz Kine.

"Očekujte nešto što je u obimu najmanje dva puta veće u odnosu na veliki prošlogodišnji prikaz na Ušću, gdje je prikazan ogroman broj sistema", rekao je Stefanović za RTS.

Pored letjelica i oklopnih vozila, bit će prikazan i najnoviji kineski raketni sistem srednjeg dometa, koji je Srbija nedavno kupila i nalazi se u njihovom sistemu PVO.

Ministar Stefanović je naveo da imaju ozbiljno oružano sredstvo koje može da gađa istovremeno šest ciljeva u svakom trenutku s 12 raketa.