Regija
3

Srbija odgađa početak radova na Južnom toku

FENA
Potpredsjednica srbijanske vlade i ministrica prometa Zorana Mihajlović najavila je da će Srbija morati odgoditi početak gradnje plinovoda Južni tok pošto je bugarski premijer Plamen Orešarski objavio prekid radova na tom projektu.

Mihajlović, koja je donedavno bila ministrica energetike u vladi Ivice Dačića, najavila je u beogradskom listu Blic da, nakon odluke Bugarske ni Srbija ne može pokrenuti radove na plinovodu, simoblično počete u studenom 2013.

"Bugarska je čvorište, pa samim tim, dok se ne okončaju razgovori Bugarske s Bruxellesom i Europske unije s Rusijom, i mi stojimo. Ili, dok Rusija ne promijeni rutu. Ali, svakako rezultat i jednog i drugog scenarija znači odlaganje radova u našoj zemlji", objasnila je poziciju Srbije u tom projektu.

Odluka Bugarske reakcija je na prošlotjedni zahtjev Europske komisije koja je optužila Sofiju za narušavanje europskih propisa pri raspisivanju natječaja za izgradnju Južnog toka i davanja privilegija ruskim i bugarskim tvrtkama.

Bugarski premijer Plamen Orešarski u nedejlju je, nakon susreta sa skupinom američkih senatora, priopćio da je Bugarska obustavila radove.

Međutim, bugarski ministar energetike Dragomir Stojnev ranije u ponedjeljak objavio je da Bugarska nije i odustala i da je realizacija tog Gazpromovog projekta ušla u nepovratnu fazu.

Bruxelles je od Bugarske, kao članice EU, tražio i da se bilateralni sporazumi za gradnju Južnog toka usklade s normama Trećeg energetskog paketa.

Prema riječima srbijanskog ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, budućnost ovog energetskog projekta ovici ponajprije o dogovorima Europske komisije i zemalja članica EU s Rusijom.

"Za nas je Južni tok važan i kao razvojni i kao energetski projekt, ali je jasno da je Srbija samo jedna od država kroz koju plinovod treba proći, a da smo, pritom, u ovom projektu, osim Rusije, jedina država koja nije članica EU", kazao je Antić.

Najavio je da formalna odluka o prekidu radova na Južnom toku još nije donesena i da će Beograd "nastaviti pratiti situaciju".

Gradnja dionice plinovoda Južni tok u Srbiji počela je 24. prosinca 2013. godine simboličnim zavarivanjem prvog spoja cijevi u vojvođanskom selu Šajkaš kod Novog Sada.

Znak za početak radova izravnim videolinkom dao je predsjednik države Tomislav Nikolić ocjenom da je priključenje Srbije na taj projekt u koji će biti uloženo 1,9 milijardu eura simbol napretka i povezivanja s Rusijom.