Vučić objavio
99

Srbija od EU na poklon dobila 600 miliona eura za izgradnju brze pruge Beograd - Niš

FENA
Aleksandar Vučić i Oliver Varhelyi (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Aleksandar Vučić i Oliver Varhelyi (Foto: Instagram Aleksandar Vučić)
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je danas u Beogradu da je Srbija dobila poklon grant od 600 miliona eura za izgradnju dijela brze pruge Beograd - Niš te dodao da će se tom prugom stizati za svega 100 minuta.

Kako prenose srbijanski mediji, riječ je o ugovoru za prvu tranšu investicijskog granta za izgradnju brze pruge Beograd - Niš od ukupno 598 miliona eura, a u okviru finansijskog paketa za željeznički Koridor 10, koji je danas potpisan simbolično u vozu između Prokopa i Resnika, na dionici buduće brze pruge.

Sporazum su u potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicijske banke (EIB) za Zapadni Balkan Alessandro Bragonzi i srbijanski ministar građevinarstva Goran Vesić, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija.

Vučić je zahvalio Evropskoj uniji i istakao da je 600 miliona eura najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila. Sporazum se odnosi na gradnju dionice Stalać - Đunis, duge 17,7 kilometara, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva graditi, jer je za tu dionicu idejni projekat već završen i odobren, prenosi Beta.

Brza pruga Beograd-Niš bit će duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Gradit će se u tri etape, Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin i Paraćin - Niš.

EU će osigurati finansijski paket od 2,2 milijarde eura. EIB će osigurati 1,1 milijardu eura, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 550 miliona eura, donacija EU je 598 miliona eura, (sada odobreno 265 miliona).

Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.