Ne traži se priznavanje Kosova
0

Srbija očekuje pozitivan izvještaj o napretku zemlje na putu ka EU

SRNA
Koordinator Vlade Srbije Slobodan Homen izjavio je da očekuje da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu EU biti pozitivan.

Homen je istakao da je Vlada u prethodne četiri godine na polju borbe protiv organizovanog kriminala uradila više nego ijedna prije i da očekuje da će za dva dana čuti da će EU dati podršku reformi pravosuđa i svim tendencijama u društvu.

On je rekao da je jasno da EU ne želi da unosi nove sukobe u svoje redove, ali da se od Srbije ne traži priznavanje Kosova, već određena saradnja koja mora da se odvija kroz realni život. 

"Moramo da vodimo računa da ne prekršimo Ustav i da Kosovo nikada ne uđu u UN i Vijeće Evrope", rekao je Homen, koji je i državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije.

Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Homen je naveo da i opozicija i pozicija podržavaju mirne proteste Srba na barikadama, ali da je "nesporno da postoje kriminalne grupe koje su koristile bescarinsku situaciju za šverc naftom, cigaretama, drogom sa Albancima".

On smatra važnim "da se utvrdi da li su te krimnalne grupe organizovale napad na vojnike KFOR-a" krajem septembra na prelazu Jarinje i dodao da je važna saradnja sa Euleksom.

Prema njegovim riječima, samo zajednička akcija i istraga može da dovede do utvrđivanja konkretne odgovornosti.