Regija
45

Srbija: Neće biti pokrenut postupak protiv dječaka koji je zapalio beskućnika

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Krivični postupak protiv dvanaestogodišnjaka koji je zapalio beskućnika u Novom Sadu neće biti pokrenut jer se krivične sankcije ne izriču licima mlađim od 14 godina, izjavila je šef Odsjeka za prevenciju i suzbijanje maloljetničke delinkvencije u MUP-u Srbije Olivera Zečević.

"Postupak protiv dečaka iz Novog Sada neće biti pokrenut, iako je policija utvrdila ko je to uradio. Krivične sankcije za osobe mlađe od 14 godina se ne izriču. Ističu se mere socijalno-pravne zaštite", objasnila je Zečevićeva.

Ona je dodala da se u posljednjih 11 mjeseci u Srbiji bilježi smanjenje broja krivičnih djela čiji su počinioci maloljetnici.

"Ono što je za maloletnike karakteristično jeste da najviše vrše krađe i teške krađe i tu je visok stepen povratništva. Važno je da krivični postupak bude brzo sproveden i da se radi na promeni ponašanja takvih lica. Maloletnici učestvuju u nasilništvu i veliki je uticaj vršnjačkih grupa u tom uzrastu", rekla je Zečevićeva za Radio-televiziju Srbije.

Ona je napomenula da je nasilni model komunikacije prisutan i među odraslima, tako da se ne može očekivati da djeca imaju druge uzore.

Novosadska policija identifikovala je trojicu dječaka uzrasta od 12 godina koji su u noći između 13. i 14. decembra u Novom Sadu zapalili beskućnika, koji je od posljedica opekotina preminuo u Kliničkom centru Vojvodine.