Regija
0

Srbija: Naprednjaci pobijedili i u Beogradu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je pobjedu i na lokalnim izborima u Beogradu, a prema preliminarnim procjenama Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeeSID) naprednjaci će u gradskoj skupštini imati 62 od 110 vijećnika.

Skupštinu Beograda činit će, po sadašnjim procjenama izbornih rezultata, samo četiri stranke i koalicije.

Osim 62 vijećnika naprednjaka, preliminarne su procjene da će socijalisti Ivice Dačića imati 17, Demokratska stranka Dragana Đilasa 10 i Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice 9 vijećnika u skupštini grada.

Ispod izbornog praga ostale su Nova demokratska stranka (NDS) Borisa Tadića, Liberalno demokratska partija (LPD) Čedomira Jovanovića i Srpska radikalna stranka (SRS).

Gradonačelnika Beograda birat će vijećnici gradske skupštine, a naprednjaci su u izbornoj kampanji istaknuli dva moguća kandidata, Zoranu Mihajlović i Sinišu Malog. Mihajlović je bila nositeljica liste za Skupštinu Beograda, a Siniša Mali trenutno na čelu je petočlanog vijeća koje upravlja gradom nakon što je prošle godine smijenjen dotadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

Predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju navečer na tiskovnoj konferenciji u središtu stranke da je ta stranka i na izborima u Beogradu osvojila uvjerljivu pobjedu od 45 do 47 posto. Rekao je da je uvjeren da će SNS i u gradskoj vlasti moći samostalno formirati izvršnu vlast najavivši za nekoliko dana objavu kandidata svoje stranke za gradonačelnika.