{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija najavila reviziju potjernica zbog ratnih zločina

F
21.3.2011. u 19:48
0
5
Srbija najavila reviziju potjernica zbog ratnih zločina
0
Srbija najavila reviziju potjernica zbog ratnih zločina
Beograd
Visoki srbijanski pravosudni dužnosnici u ponedjeljak su najavili reviziju svih potjernica koje je Srbija raspisala za osumnjičenima za ratne zločine, a tim preispitivanjem predmeta će se utvrditi ima li potrebe da potjernice i dalje ostanu na snazi.
Na tribini naslovljenoj "Interpolove potjernice, dokazi i zaštićeni svjedoci saradnici", održanoj u organizaciji srbijanske agencije Tanjug, zamjenik srbijanskog javnog tužitelja Đorđe Ostojić objasnio je kako će preispitivanje potjernica raspisanih na osnovu istraga koje je provelo nekadašnje vojno pravosuđe biti provedeno jer su se događaji na kojima se one temelje dogodili u vrijeme rata i u drugim političkim okolnostima.

Tokom preispitivanja će se, kako je objasnio, uzeti u obzir je li vojno pravosuđe, i na koji način, imalo mogućnosti utvrditi dokaze te jesu li ti dokazi važeći pred sadašnjim pravosuđem. Sud i tužiteljstvo, kako je rekao, mogu raditi samo po onim dokazima koji imaju težinu, te u tom smislu treba preispitati sve predmete i na osnovu toga vidjeti je li potrebno da potjernice i dalje ostanu na snazi.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen podsjetio je kako se tokom rata u bivšoj SFRJ događalo da se priznanja od osumnjičenih uzimaju u logorima, dodavši kako srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine ima zadaću provjeriti sve dokaze protiv osumnjičenih koje su prikupili nekadašnji vojni sudovi, prenosi Tanjug.

Homen je naveo kako tužiteljstvo postupa na osnovu dokaza koje su prikupili vojni sudovi te da se određena hapšenja ne događaju zbog "osvete Srbije" već zato što se svi dokazi moraju provjeriti, a pravi zločinci odgovarati. Provjera dokaza i potjernica na osnovu kojih se hapse osumnjičeni za ratne zločine nužni su, dodao je, kako zbog kredibiliteta Srbije, tako i zbog činjenice da svi koji su počinili ratni zločin trebaju odgovarati.

Predsjednica srbijanske NVO Fond za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je također sudjelovala na tribini, izjavila je kako bi srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine trebalo odustati od prakse procesuiranja stranih državljana koje, kako je istaknula, u Srbiji nužno ima političke dimenzije, te da bi se trebalo usredotočiti na optužene za ratne zločine koji su srbijanski građani.

Po njenim riječima, dojam u regiji je da to tužiteljstvo pokušava kao bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević procesuirati ratne zločine na cijelom teritoriju bivše Jugoslavije. Kandić je, navodi se, podsjetila da je i Hrvatska godinama na meti brojnih međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog činjenice da za ratne zločine predominantno procesuira Srbe, a ne svoje državljane.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, kako je istaknula, mora biti usredotočeno na optuživanje onih koji su državljani Srbije, a prikupljati dokaze koji su dostupni kada je riječ o srbijanskim žrtvama i opominjati tužiteljstva drugih država da raspolaže čvrstim dokazima i da one moraju procesuirati svoje državljane.

"Javnost mora znati da nikakve izjave prikupljene tokom zarobljeništva ne mogu biti valjan dokaz, i ne može tužiteljstvo podnijeti zahtjev za raspisivanjem potjernice na osnovu izjave koju je neko dao u uvjetima torture", ukazala je Kandić, dodavši kako slučajeve s izraženom političkom dimenzijom, poput slučaja Ejupa Ganića, mogu riješiti samo nacionalna pravosuđa država čiji su optuženi državljani, u ovom slučaju pravosuđe BiH, i u tome mu, kako je rekla, treba pomoći.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Milan Petrović izjavio je kako je to tužiteljstvo dužno goniti osumnjičene za ratne zločine bez obzira na njihovo državljanstvo ili državljanstvo njihovih žrtava te da, po zakonu, ono mora goniti osumnjičene bez obzira na to ko su oni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: