Loše sprovedena reforma
1

Srbija: Na posao vraćeno 303 sudija i 122 tužioca

Anadolija
Visoki savjet sudstva Srbije
Visoki savjet sudstva Srbije
Sve sudije u Srbiji koji su, zbog reforme pravosuđa prije tri godine ostali bez sudijske funkcije, vraćeni su na posao, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković objavio je kako je Visoki savjet sudstva (VSS) Srbije donio odluku o vraćanju na posao 303 sudija, čime je u potpunosti ispoštovana odluka Ustavnog suda Srbije o vraćanju sudija i tužilaca na njihove dužnosti.

"Članovi Savjeta su se sastali i donijeli ovu vrlo važnu odluku, koja je samo jedan u nizu koraka u procesu ispravljanja loše reforme pravosuđa u Srbiji. Ističem da na svima nama, kako članovima Visokog savjeta, tako i sudijama, leži odgovornost da svim građanima Srbije omogućimo dostupnost pravdi na fer i pravedan način. Oni koji ne budu poštovali Ustav i zakon bit će najstrože sankcionisani", istakao je ministar Selaković.

Odlukom Ustavnog suda također je naloženo da se na funkcije vrate 122 tužioca i zamjenika tužilaca, koji nisu izabrani u općem izboru sudija i tužilaca krajem 2009. godine.

Jedna od zamjerki Evropske komisije na putu Srbije prema evropskim integracijama je loše sprovedena reforma parvosuđa.