Uklanjanje diskriminacije
129

Srbija mijenja udžbenike koji negiraju bosanski, hrvatski i crnogorski jezik

G. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zaštitnik građana Srbije je po pritužbi Nacionalnog vijeća hrvatske manjine pokrenuo kontrolu rada Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja i Ministarstva prosvete i utvrdio da je u spornom udžbeniku navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Pošto je zaštitnik građana reagovao povodom zaštite prava i sloboda nacionalnih manjina u Srbiji, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zatražilo je od izdavača udžbenika za srpski jezik za osmi razred osnovne škole da do sredine maja 2022. izmijene sporni dio sadržaja u vezi sa nazivima južnoslovenskih jezika.

S obzirom na to da se takvom definicijom negira postojanje jezika nacionalnih manjina, što je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima koju je Srbija ratifikovala, posebno što se hrvatski i bosanski jezik koriste u zvaničnoj službenoj upotrebi u Srbiji, zaštitnik je u preporukama od Ministarstva zatražio da do početka naredne školske godine povuče iz upotrebe taj udžbenik, prenosi FoNet.

U obavještenju o postupanju po preporukama zaštitnika građana, Ministarstvo prosvete navodi da je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja izdavačima tih udžbenika uputio smijernice za izmjena dijela sadržaja u udžbenicima za srpski jezik za osmi razred osnovne škole treba da predstavlja narativno objašnjenje podjele južnoslovenskih jezika, bez tabele ili liste.

Dalje se navodi da je Zavod izdavačima ostavio rok do 15. maja ove godine da podnesu zahtjev za utvrđivanje da novo izdanje odobrenog udžbenika sadrži izmjene i dopune, kao i da je od izdavača zatraženo da sve primjerke ovih udžbenika koji su još na tržištu obezbijede ispravkom objavljenog teksta u vidu odštampane ispravljene stranice pripojene postojećoj stranici u udžbeniku, dodaje se u saopštenju.