Meka granica na Drini
482

Srbija kao utočište za zločince: Ponavlja li se sa Savčićem sudbina Novaka Đukića

R. D.
Milomir Savčić prilikom dolaska na ročište za određivanje pritvora nakon kojeg je pobjegao (Foto: D. S./Klix.ba)
Milomir Savčić prilikom dolaska na ročište za određivanje pritvora nakon kojeg je pobjegao (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon jučerašnjeg raspisivanja potjernice za Milomirom Savčićem postalo je izvjesno da je optuženik za najteže ratne zločine - genocid postao bjegunac i svoje utočište potražio u susjednoj Srbiji. Granica na Drini "meka" je za zločince, a lista bjegunaca u istom smjeru nije mala.
Savčić je optužen za genocid u Srebrenici, a donedavno se branio sa slobode. Ipak, zbog kršenja mjera zabrane Sud BiH mu je odredio pritvor i to po zahtjevu Tužilaštva. Ipak, u zahtjevu Tužilaštva nije navedeno da se pritvor treba odrediti zbog opasnosti od bjekstva, već iz drugih razloga. Tu pravosudnu konfuziju Savčić je iskoristio i pobjegao.

U Srbiji se godinama na navodnom liječenju nalazi Novak Đukić, presuđeni ratni zločinac za zločin počinjen na tuzlanskoj Kapiji. Đukića je 2009. godine Sud Bosne i Hercegovine osudio na 25 godina zatvora, a sve do danas nedostupan je pravosudnim organima naše zemlje i daleko od zatvorskih jedinica u kojima bi trebao izdržavati zasluženu kaznu.

Uslov za bijeg u Srbiju i skrivanje od službenika s lisicama je dvojno državljanstvo, a Savčić i Đukić su samo dio poduže liste.

Banjalučki biznismen Mile Radišić je osuđen na tri godine zatvora zbog mešetarenja na berzi, zbog čega je bh. entitet Republiku Srpsku oštetio za više od 500.000 eura, a koji je pobjegao u Beograd. Nakon što je skoro devet mjeseci bio u bijegu u novembru 2015. se javio na odsluženje trogodišnje kazne, ali je pušten devet mjeseci ranije "zbog dobrog vladanja".

U Beogradu je i Slobodanka Tošić, koja je u BiH osuđena na kaznu zatvora od dvije i po godine zbog učestvovanja u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale. Ona je u aprilu 2006. godine, prema nagovoru Darka Eleza, namamila vođu suparničkog klana Đorđa Ždrale, kojeg je Elez želio likvidirati. Tošić je, također, negirala da je od Eleza dobila novac za to što je Ždralu namamila u sačekušu.

Cijeli niz nesuđenih zatvorskih stanara nalazi se i u susjednoj Hrvatskoj, a pogodnosti dvojnog državljanstva naše zemlje koriste i brojni bjegunci od zatvora iz Hrvatske. Najpoznatiji je primjer braće Mamić.

Bosna i Hercegovina ima potpisane sporazume o ekstradiciji s više od 50 država svijeta. Neke je, primjerice sa Sjedinjenim Državama ili Albanijom, naslijedila još iz doba Kraljevine Jugoslavije, ali dvojna državljanstva te dvojne "nacionalne" pravosudne "prakse" još uvijek su na strani nepravde.