Balkanska ruta
0

Srbija jedna od glavnih ruta trgovine bijelim robljem

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Srbija je važna karika jednog od pet glavnih svjetskih lanaca za tranzit prostitutki i bijelog roblja ka zapadnoj Evropi, a žene iz afričkih i azijskih zemalja i istočne Evrope ovdje se i zadržavaju izvjesno vrijeme tokom kojeg se bave prostitucijom.

Do ovih podataka došli su italijanski mediji čije su ekipe mjesecima istraživale puteve kojima bijelo roblje stiže u zemlje EU.

Povod za pravu lavinu tekstova o ovoj temi i otkrivanje takozvane balkanske rute, u kojoj je i Srbija, bio je slučaj Nigerijke Niki Favour Adekunle (19), čije je ugljenisano tijelo pronađeno krajem prošle godine u planinama nadomak Palerma, u Italiji.

Pretpostavlja se da je riječ o kazni koja ju je stigla zbog toga što je željela da se istrgne iz kandži prostitucije kako bi zasnovala porodicu. Njoj je bilo obećano da će raditi kao dadilja u jednoj italijanskoj porodici, ali je umjesto toga završila kao jedna od 500 prostitutki na ulicama Palerma.

Ova drama privukla je italijanske novinare koji su, poslije višemjesečnog istraživanja, otkrili pet kanala za "distribuciju" žena u Evropu. 

Nigerijske prostitutke, na primjer, dolaze iz grada Benin na jugu te zemlje koji je posljednjih godina postao jedan od svjetskih centara trgovine seksualnim robljem. One se uglavnom avionom prebacuju do Roterdama ili neke od mediteranskih luka u Maroku, Tunisu, Alžiru ili Libiji, a odatle do Italije i Španije. 

Italijanski dnevnik Repubblica kao jednu od pet najvažnijih ruta u Evropi navodi i balkansku. Kako objašnjavaju, djevojke iz Rusije, Rumunije, Ukrajine i Bugarske kopnenim putem prebacuju se do Srbije gdje su primorane na prostituciju. Mnoge poslije izvjesnog vremena završavaju na Kosovu gdje doslovno budu prodate  kupcu koji za njih ponudi najviše novca, kao na pijacama roblja. Ostale budu prebačene  u BiH i Hrvatsku, a konačno odredište su im zemlje zapadne Evrope.
Nekadašnji inspektor, a sada vlasnik privatne detektivske agencije Božidar Spasić rekao je za srbijanski Pres  da se u Srbiji sređuju papiri za djevojke koje sa Bliskog istoka i ostalih područja idu ka EU. 

"U Mladenovcu postoji čuvena grupa koja obezbeđuje vize, lažne putne isprave i garantna pisma. Devojke ulaze kod nas preko Bugarske, koriste legalne ili ilegalne prelaze oko Zaječara, tako da se neko vreme zadržavaju u okolini tog grada, Negotina i Niša", rekao je Spasić.

On napominje da se jedno vrijeme za to koristila i Rumunija, odnosno ulaz preko Vršca i Bele Crkve, odakle se direktno ide u Mađarsku i objašnjava da se u Srbiji obezbjeđuju i vize za žene iz Pakistana, Afganistana i Iraka.

"Jedan broj žena ostaje kod nas, a drugi pređe na Kosovo da se popune javne kuće oko baze Bondstil u Gnjilanu i Uroševcu. Treći deo ide u tranzit preko prelaza kod Sremske Mitrovice, kroz Hrvatsku za Austriju", rekao je Spasić.

On napominje da je evropski centar trgovine ženskim robljem u Beču, odakle putevi vode u Njemačku, Italiju i Francusku i kaže da su najveći organizatori šverca Bugari koji su zaduženi za Austriju i Albanci zaduženi za Veliku Britaniju.