Podrhtavanje tla
12

Srbija: Jači zemljotres pogodio Kragujevac, građani prijavljuju ozbiljnu "tutnjavu"

S. Š.
Panorama Kragujevca (Shutterstock)
Panorama Kragujevca (Shutterstock)
Jak zemljotres pogodio je Kragujevac u 19:25 satu. Kako javlja portal Danas, tlo se zatreslo, a zgrade i objekti uzdrmani od udara nisu se klatili lijevo-desno već su od udara "poskočili" gore-dole.

Po prvim podacima, epicentar zemljotresa je bio baš u samoj okolini Kragujevca, jačine 4,01 po Richterovoj skali na dubini od deset kilometara.

Iz Republičkog seizmološkog zavoda potvrdili su da je potres bio magnitude 3,5 jedinica Richterove skale u regionu Kragujevca. Po njihovim riječima teoretski intenzitet u epicentru potresa procijenjen je na pet stepeni Merkalijeve skale.

Zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati vrlo mala oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, poručuju iz RSZ.

"Baš se treslo. Popadali su nam televizori" riječi su jedne od čitateljki portala Danas iskreno priznajući da se baš uplašila i pomislila da će da joj se "srušiti kuća".

Kako RTS javlja, čak dva zemljotresa, jačine 3,8 i 3,5 jedinica Richterove skale, pogodila su region Kragujevca u razmaku od dva sata. Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović potvrdio je za RTS da za sada nema prijava štete.

Kako mediji javljaju zemljotres čiji je epicentar bio u Kragujevcu osetio se u Batočini, jagodini, Kraljevu i Paraćinu.

"Čuo se prvo potmuli tutanja a onda je udarilo. Zgrada je poskočila kao jo-jo", također je jedan od komentara stanovnika Kragujevca.