Odlučila ministrica
27

Srbija izručila državljanina Turske uprkos preporukama UN-a

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Turski državljanin Dževdet Ajaz izručen je sinoć Turskoj iz Srbije, uprkos odluci Komiteta protiv torture Ujedinjenih nacija (UN) da se Beograd uzdrži od izručenja.

Prema pisanju srbijanskih medija, Ajazov brat navodno je dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Istanbulu jer mu se tamo nalazi brat.

Ajaz je izručen Turskoj odlukom srbijanske ministrice pravde Nele Kuburović bez obzira na to što je UN ocijenio kako postoji rizik da bi on mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji.

Predsjednik Komiteta protiv torture UN-a uputio je Srbiji molbu da vodi računa o svojim međunarodnim obavezama. S druge strane, iz Ministarstva pravde Srbije tvrde kako je njima odluka Komiteta UN-a stigla kasno, nakon što je ministrica Kuburović već potpisala odluku o izručenju.

Srbijanski mediji pišu kako je Kuburović odlučila izručiti Ajaza na osnovu rješenja suda, ali i na osnovu odbijenog zahtjeva za azil, drugostepenog rješenja Komisije za azil.

Podsjećamo, Ajaz je prošle godine zatražio pomoć i azil u Srbiji nakon što je pobjegao iz Turske gdje je osuđen na 15 godina zatvora po optužbi da je djelovao protiv ustavnog poretka i to na osnovu priznanja koje mu je, tvrdi, iznuđeno pod torturom.

Njegov slučaj našao se i pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je utvrdio kako je pritvor u Turskoj bio povreda Ajazovih prava na slobodu i sigurnost. Međutim, to nije zaustavilo ekstradicijski postupak u Srbiji koji je pred sudom u Šapcu trajao više od godinu dana.