Regija
0

Srbija: Izlila se rijeka u Lučanima, prijeti Morava, vanredno i u Kraljevu

Piše: E. F.
Zbog porasta vodostaja rijeka, prvenstveno Zapadne Morave, došlo je do izlivanja lučanske Bjelice u Srbiji, pa je u toj opštini trenutno najkritičnije, kaže načelnik štaba za vanredne situacije Dragiša Broćić.

Prema Broćićevim riječima, rijeka se izlila na poljoprivredno zemljište, praktično u cijeloj dužini od 20 kilometara.

No vanredno je stanje i u Kraljevu. Štab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je danas da se uvede vanredna odbrana od poplava na ušću Žičke rijeke u Ibar, gdje se nalazi jedan broj bunara za snabdijevanje Kraljevčana pijaćom vodom.

Za sada Bjelica ne ugrožava domaćinstva.

"Bjelica trenutno stagnira, a sve pritoke opadaju. Međutim, ono što je veliki problem, poprilično brz rast vodostaja Zapadne Morave. Premašila je nivo od 5,5 metara, a to je nivo kada se javlja uspor na ušću Bjelice u Zapadnu Moravu i sada se pomno prati situacija. Posebno se prate Đerać i Dljin, sama periferija opštine Lučani ka Kratovskoj steni, ustvari ona područja koja su najugroženija" rekao je Broćić za "Blic".

S druge strane, u Kraljevu načelnik Odjeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je Tanjugu da se priprema postavljanje džakova sa pijeskom kako voda ne bi probila bedem.

"Štab je donio odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke rijeke i Ibra, u koji se ona ulijeva. Džakovi sa pijeskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare", rekao je Kočović.

Inače, Ibar i Zapadna Morava su u stalnom porastu i priobalje ovih rijeka je poplavljeno. Ali, najveće probleme prave male rijeke, kao što su Ribnica, Musina i Lađevačka rijeka.

Rijeka Ribnica, koja silazi sa Goča, već je potkopala jedan most, koji se zbog toga urušio, ali je počela i da potkopava obalu. Musina rijeka u selu Adrani kod Kraljeva prijeti da se izlije na magistralni put Kraljevo - Čačak. Mještani u tom dijelu već postavljaju vreće sa pijeskom, kako bi spriječili da rijeka pređe preko bedema i poplavi domaćinstva.

Lađevačka rijeka je u selu Obrva ušla u nekoliko domaćinstava, ali su stradala samo dvorišta, a slična situacija je i sa rječicom u selu Vrdila kod Kraljeva. U nekoliko ulica u naselju Ribnica došlo je do izlivanja atmosferske kanalizacije, pa je vrlo teško pješice proći tim ulicama. Slično je i u Konarevu gdje se zapušen kanal izlio na prostoru gdje se nalazi oko 40 domaćinstava.