Regija
0

Srbija i Hrvatska dogovorile predaju imovinsko-pravne dokumentacije nekretnina bivše JNA

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministri odbrane Srbije i Hrvatske, Nebojša Rodić i Ante Kotromanović sastali su se danas u Zagrebu, gdje su postigli dogovor u vezi sa zaostavštinom bivše Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Ministri su razgovarali o dosadašnjoj bilateralnoj odbrambenoj saradnji dvije zemlje kao i o mogućnostima proširenja saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti.

“Dvojica ministara složili su se da je odbrambena saradnja dve zemlje u uzlaznoj putanji, što potvrđuje niz započetih i već realizovanih aktivnosti. Kao jedan od primera intenziviranja saradnje istaknuto je održavanje bilateralne vojne vežbe „Zajednički odgovor 14“ koja će se po prvi put održati tokom ove godine”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U kontekstu intenziviranja saradnje dogovoren je i nastavak započete razmjene polaznika na najvišem nivou školovanja oficira (Ratna škola i Visoke studije bezbjednosti i odbrane), kao i mogućnosti uspostavljanja sadržajnije saradnje u oblasti vojne medicine i edukacije.

Podržana je mogućnost daljeg unaprjeđenja saradnje u obuci i usavršavanju kroz uključivanje polaznika i u druge oblike vojnog obrazovanja i obuke kao i kroz razmjenu predavača.

Tokom dvodnevne radne posjete srbijanskog ministra odbrane Srbije Hrvatskoj dogovoren je i nastavak redovnih susreta na nivou dva ministarstva i oružanih snaga poput održavanja konsultacija u oblasti politike odbrane i saradnje na području materijalnih resursa. Takođe, razgovaralo se i o mogućnostima saradnje specijalnih jedinica i nastavak razmene iskustava iz učešća u mirovnim operacijama. Podstaknuto je i uspostavljanje intenzivnije saradnje na vojno-tehničkom planu.

Značajan dio razgovora dvojice ministara posvjećen je pitanju predaje imovinsko-pravne i tehničke dokumentacije vojnih nekretnina na području Republike Hrvatske koje su bile u nadležnosti bivše JNA i Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO).

Hrvatski ministar Kotromanović još jednom je zahvalio ministru Srbije Rodiću za predate aerofoto snimke odnosno materijal koji uključuje približno 38.500 snimaka iz 1968. godine, koji će olakšati postupak legalizacije svih objekata u Republici Hrvatskoj, koji je u toku.

Navedeni materijal je predat prilikom nedavnog susreta potpredsjednika vlada Hrvatske i Srbije Vesne Pusić i Aleksandra Vučića.

“Ministri Rodić i Kotromanović su postigli dogovor oko predaje imovinsko-pravne dokumentacije vojnih nekretnina bivše JNA na području Republike Hrvatske. Dogovoren je modalitet i dinamika predaje pomenute dokumentacije koji se pre svega odnose na dokumentaciju vezanu za objekte ratnog vazduhoplovstva i mornarice bivše JNA”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da je posebna pažnja posvećena procesu evropskih integracija.

Hrvatski ministar Kotromanović je istakao da je, u cilju izgradnje održive bezbjednosti u regionu, u interesu Hrvatske puna integracija Srbije kao i svih država u regionu u evropske integracije, uz uvažavanje nacionalnih određenja.

“Republika Hrvatska može pomoći svojim iskustvima. Hrvatska če podijeliti svoja iskustva o učešću u Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Evropske unije”, istakao je Kotromanović.