Regija
0

Srbija: Dvogodišnjak, izbjeglica iz Sirije, preminuo u Preševu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Dvogodišnji dječak A.F., koji je sa ostalim sunarodnicima iz Sirije, preko Srbije pokušao doći do neke od zemalja Evropske unije, preminuo je sinoć u Preševu, što je potvrdio i tamošnji Dom zdravlja Komesarijatu za izbjeglice.

Prema navodima Komesarijata za izbeglice, dvogodišnjak je preminuo zbog lošeg zdravstvenog stanja, dječaka je primila dežurna ekipa službe Hitne pomoći Doma zdravlja Vranje, na punktu u Preševu.

"Dijete je imalo Daunov sindrom i urođenu srčanu manu. Urađena je reanimacija, za transport do Zdravstvenog centra Vranje pozvana je ekipa Hitne pomoći Preševo, koja je preuzela pacijenta, a pacijent je nažalost preminuo na putu, u blizini Opštine Bujanovac", izjavili su u Komesarijatu za izbjeglice.

Direktor Doma zdravlja u Preševu Mithat Sahiti rekao je da su ljekari uz pomoć izraelskih ljekara, koji trenutno rade na jugu Srbije, pokušali sve da urade kako bi spasili život dječaka, ali da u tome nisu uspeli, jer je pacijent primljen sa otežanim disanjem i slabim ritmom rada srca.

Ekipa hitne pomoći se vratila sa puta, nakon što je krenula za Vranje, jer je već konstatovana smrt dječaka, rekao je doktor Sahiti.

On je dodao da se sada vrše pojačane zdravstvene kontrole, najviše zbog težih vremenskih uslova te da je važno da se one izbjeglice, koje imaju zdravstvene probleme obrate za pomoć ljekarima.

"Ti slučajevi koje mi pregledamo su najčešće prehlade. Česti su poremećaji gornjih disajnih puteva, stomačne crijevne bolesti i njima se pružaju sve usluge. Do sada niko se nije vratio, a da mu nije pružena pomoć", rekao je Sahiti, ističući da se teži slučajevi prevoze u Vranje ili Niš.