Regija
4

Srbija dobila novu Vladu

SRNA
Srbija je dobila rekonstruisanu Vladu koja će imati 18 ministarstava i 22 člana, od kojih su 11 novi.

Poslanici Srbije sinoć su sa 134 glasa za, 65 protiv i 51 uzdržanim izglasali novi kabinet premijera Ivice Dačića i to poslije trodnevne oštre rasprave.

Novi članovi Vlade, njih 11, su poslije izbora položili zakletvu, kojom su se obavezali da će biti odani Srbiji, poštovati njene zakone i Ustav i biti posvećeni očuvanju Kosova unutar Srbije.

Osim poslanika vladajuće koalicije, za Vladu su glasali i poslanička grupa SPO-DHSS, kao i poslanik Bogate Srbije Zaharije Trnavčević i samostalni poslanik Sanja Jeftić Branković, koja je izabrana na listi LDP.

Rekonstruisana Vlada Srbije imat će 22 člana, 18 ministarstava, jedno više nego ranije, pri čemu su razdvojeni sektori finansija i privrede, imat će i tri ministra bez portfelja.

Premijer Dačić je nakon izbora rekonstruisane Vlade rekao da je strateški cilj Srbije ubrzanje procesa evropskih integracija i kao preduslov svih ciljeva ekonomski oporavak i razvoj zemlje.

On je dodao da je cilj zaustavljanje ekonomskog sunovrata, otvaranje novih radnih mesta, konsolidacija javnih finansija i pokretanje privrednog rasta.

Navodeći da su šest od 11 novih članova Vlade nestranačke ličnosti, Dačić je dodao da će danas biti održana prva sjednica vlade u ovom sastavu.

Novi članovi Vlade su - ministar privrede Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Janković, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić te odbrane Nebojša Rodić.

Novi su i ministar saobraćaja Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za eurointegracije Branko Ružić, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović te ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

Ostali članovi Vlade su premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Aleksandar Vučić, kao i dva potpredsjednika, i to Rasim Ljajić, koji je i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Jovan Krkobabić, koji je i ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Na svojim mjestima su ostali i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Ostali su i ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.