Regija
0

Srbija dobila i 101. političku stranku

FENA
U Srbiji je registrirana i 101. politička stranka - Srpska narodna partija (SNP), objavljeno je u ponedjeljak u "Službenom glasniku".

Nova stranka po političkom profilu pripada desnom centru, a njezin osnivač je Nenad Popović, nekadašnji dužnosnik Demokratske stranke Srbije (DSS) bivšeg predsjednika SR Jugoslavije i nekadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, koji se povukao iz politike nakon što DSS na prošlogodišnjim prijevremenim izborima nije uspjela prijeći izborni prag i ući u parlament.

Početkom prosinca 2014. godine SNP, nastala kao frakcija unutar DSS, održala je osnivačku skupštinu, a Popović od tada obnaša dužnost predsjednika stranke do izborne skupštine, najavljene za proljeće ove godine.

I SNP, kao i DSS iz koje je nastala, pripada političkom korpusu euroskeptika, a u njezinu programu se navodi da slijedi "odgovornu nacionalnu i državotvornu politiku koja se zasniva na poštovanju nacionalnih, demokratskih načela i rodoljublja".

"Mi ćemo ostati dosljedno euroskeptična stranka, ali ne želimo da to ostane samo naše načelno stajalište, već želimo da to bude odraz volje naroda. Zato namjeravamo otvoriti raspravu o tome, da se čuju mišljenja i za i protiv, pri čemu smo uvjereni da će naši argumenti protiv pristupanja EU nadvladati u takvom dijalogu", izjavio je nedavno u intervjuu osnivač i vođa SNP Nenad Popović, poslovni čovjek kojeg u srbijanskoj javnosti smatraju vrlo bliskim ruskim poslovnim i političkim krugovima.

Aktualni čelnik SNP-a Nenad Popović je poslije izbora u ožujku prošle godine podnio ostavku na mjesto potpredsjednika DSS-a, a potom i napustio tu stranku, na čije čelo je poslije povlačenja Vojislava Koštunice izabrana Sanda Rašković Ivić, kći nekadašnjeg vođe kninskih Srba Jovana Raškovića.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije trenutačno je, u koalicijama ili pojedinačno, zastupljeno 19 stranaka uključujući i one nacionalnih manjina, a vladajuću većinu čini koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), premijera Aleksandra Vučića.