{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice

F
12.10.2015. u 19:19
0
15
Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice
0
Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice
Agencije Ujedinjenih naroda osigurale su dodatnih 8,5 miliona dolara za jačanje kapaciteta Vlade Srbije i pružanje osnovnih uvjeta za izbjeglice, uz već osiguranih 2,8 miliona dolara, saopćeno je iz Ureda Ujedinjenih naroda u Srbiji.
Sredstva su, kako je navedeno, spremna za isplatu partnerima u Srbiji tokom sljedećih sedmica kako bi se riješili problemi vezani za zimsku sezonu.

Dodatnih 8,5 miliona dolara osigurano je kroz poziv za donacije na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kroz suradnju s donatorima na nacionalnom nivou, ali i iz osnovnih sredstava UN agencija određenih za vanredne situacije, navodi se u saopćenju.

"UN agencije cijene napore i efikasnost koju ulaže Vlada Srbije u pomoći izbjeglicama", izjavila je stalna koordinatorica UN-a u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Solorano je navela da će UN nastaviti podržavati srbijansku vladu i koordinaciju aktivnosti kako bi se osigurala nesmetana i blagovremena isplata sredstava koja su velikodušno stavljena na raspolaganje od donatora kroz globalne i regionalne pozive za donacije, u skladu s potrebama izbjeglica, ali i organizacijama civilnog društva koje pomažu na terenu.

Najveći dio ove podrške osigurala je Agencija UN za izbjeglice (UNHCR), koja koordinira odgovorom tima UN-a za izbjeglice, ali i druge UN agencije - Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Program UN za razvoj (UNDP), Populacijski fond UN (UNFPA), Dječji fond UN (UNICEF), Ured UN-a za projektne usluge (UNOPS), Agencija UN-a za rodnu ravnopravnost (UN WOMEN), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetski program za hranu (WFP).

Dosadašnja podrška u iznosu od 2,8 miliona dolara obuhvatila je izgradnju kapaciteta i tehničku podršku Vladi Srbije u cilju poboljšanja učinkovitosti u odgovoru na potrebe izbjeglica, kao i humanitarnu pomoć namijenjenu da se izbjeglicama olakša putovanje kroz Srbiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: