{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice

F
12.10.2015. u 19:19
0
15
Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice
0
Srbija dobija još 8,5 miliona dolara za izbjeglice
Agencije Ujedinjenih naroda osigurale su dodatnih 8,5 miliona dolara za jačanje kapaciteta Vlade Srbije i pružanje osnovnih uvjeta za izbjeglice, uz već osiguranih 2,8 miliona dolara, saopćeno je iz Ureda Ujedinjenih naroda u Srbiji.
Sredstva su, kako je navedeno, spremna za isplatu partnerima u Srbiji tokom sljedećih sedmica kako bi se riješili problemi vezani za zimsku sezonu.

Dodatnih 8,5 miliona dolara osigurano je kroz poziv za donacije na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kroz suradnju s donatorima na nacionalnom nivou, ali i iz osnovnih sredstava UN agencija određenih za vanredne situacije, navodi se u saopćenju.

"UN agencije cijene napore i efikasnost koju ulaže Vlada Srbije u pomoći izbjeglicama", izjavila je stalna koordinatorica UN-a u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Solorano je navela da će UN nastaviti podržavati srbijansku vladu i koordinaciju aktivnosti kako bi se osigurala nesmetana i blagovremena isplata sredstava koja su velikodušno stavljena na raspolaganje od donatora kroz globalne i regionalne pozive za donacije, u skladu s potrebama izbjeglica, ali i organizacijama civilnog društva koje pomažu na terenu.

Najveći dio ove podrške osigurala je Agencija UN za izbjeglice (UNHCR), koja koordinira odgovorom tima UN-a za izbjeglice, ali i druge UN agencije - Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Program UN za razvoj (UNDP), Populacijski fond UN (UNFPA), Dječji fond UN (UNICEF), Ured UN-a za projektne usluge (UNOPS), Agencija UN-a za rodnu ravnopravnost (UN WOMEN), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetski program za hranu (WFP).

Dosadašnja podrška u iznosu od 2,8 miliona dolara obuhvatila je izgradnju kapaciteta i tehničku podršku Vladi Srbije u cilju poboljšanja učinkovitosti u odgovoru na potrebe izbjeglica, kao i humanitarnu pomoć namijenjenu da se izbjeglicama olakša putovanje kroz Srbiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: