Slučaj Ganić
0

Srbija danas odlučuje hoće li se žaliti na presudu londonskog suda

SRNA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu danas će donijeti odluku o žalbi na odluku Suda za ekstradicije u Londonu koji je sredinom prošle sedmice odbio da Srbiji izruči bivšeg člana ratnog predsjedništva BiH Ejupa Ganića, izjavio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

On je istakao da Tužilaštvo pažljivo analizira presudu londonskog suda od 27. jula i da je već "utvrdilo određene manjkavosti i pogrešno zaključivanje o odlučnim činjenicama".

"Danas ćemo razgovarati putem videoveze sa engleskim kraljevskim tužilaštvom i doneti odluku o žalbi", rekao je Vukčević za beogradske "Večernje novosti".

On je odbacio tvrdnje Ganićeve odbrane i stranih medija da je Srbija nudila da odustane od zahtjeva za ekstradiciju ukoliko BiH prizna Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Srbije. 

"Za mene je relevantan dopis Ministarstva pravde Srbije u kome je na pitanje londonskog ekstradicionog suda nedvosmisleno odgovoreno da ne postoje nikakvi politički dogovori u vezi sa ovim predmetom. Da li su političari razgovarali o nečem drugom što bi pomoglo da u jednom delikatnom trenutku situacija u regionu bude relaksirana, ja ne znam", rekao je Vukčević. 

Primjetivši kako ne smatra da to može biti predmet političke trgovine, Vukčević je istakao da će uporno postavljati pitanje zašto nema pravosudnog odgovora na pitanje ko je ubio 42 vojnika i ranio njih 73 u Dobrovoljačkoj ulici. 

On je naglasio da je londonski sud "poklonio vjeru iskazu Damira Arnauta, Ganićevog pravnog savjetnika, koji je svjedočio o navodnim diplomatskim pregovorima između ministarstava spoljnih poslova Srbije i BiH uz posredovanje Turske". 
Srpski tužilac smatra da je "još veći apsurd to što je sud u Londonu poklonio vjeru svjedočenju Filipa Alkoka, a prihvatio je i navode odbrane, da su se protiv Ganića već vodile dvije istrage i da su donesene odluke da se protiv njega ne pokrene postupak". 

"Te odluke ne postoje, istraga protiv Ganića u BiH ni danas nije zatvorena, što je potvrdio i Milorad Barašin, glavni tužilac BiH", podsjetio je Vukčević.