Regija
0

Srbija danas konstituiše skupštinu, Nikolić polaže zakletvu

Anadolija
Konstituisanje novog saziva parlamenta Srbije i polaganje zakletve izabranog predsjednika Tomislava Nikolića biće održano danas u Narodnoj Skupštini Srbije.

Kako je za agenciju Anadolija potvrđeno iz nadležne službe srbijanskog parlameta, predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, zakazala je za danas dvije sjednice parlamenta. Na prvoj će biti verifikovati mandati narodnih poslanika, a na dnevnom redu će biti izbor predsjednka, potpredsjednika i skupštinskih tijela, odbora i delegacija.

Na drugoj, posebnoj sjednici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić položiće zakletvu. Skupština Srbije se konstituše potvrđivanjem mandata dvije trećine izabranih poslanika koji takođe polažu zakletvu.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je da će na polaganju zakletve biti prisutan diplomatski kor, predstavnici međunarodnih institucija u Beogradu, vjerski poglavari, rektori univerziteta, predstavnici najviših državnih institucija, pravosuđa, vojske, policije i regulatornih tijela.

Tomislav Nikolić zakletvu polaže pred poslanicima, a prvi put na svečani čin pozvani su i svi kandidati koji su bili kandidati na predsjedničkim izborima. Doskorašnji predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio je da će prisustvovati ovom događaju.

Na parlamentarnim izborima održanim 6. Maja, 36 stranaka sa 11 izbornih lista uspjelo je da uđe u parlament. Najviše poslaničkih mjesta - 73 osvojila je naprednjačka koalicija "Pokrenimo Srbiju", a na drugom mjestu je lista okupljena oko demokrata - koalicije "Izbor za bolji život" sa 67 poslanika. Sa 44 poslanika koalicija SPS-PUPS-JS je na trećem mjestu. Slijedi Demokratska stranka Srbije(DS S) sa 21, koalicija "Preokret" 19 i Ujedinjeni regioni Srbije(URS) 16 poslanika.

Kao manjinske liste, u radu Skupštini Srbije sa pet poslanika učestvovat će Savez vojvođanskih Mađara, sa dva Stranka demokratske Akcije (SDA) Sandžaka, a sa po jednin poslanikom liste "Sve zajedno"(Bošnjačka demokratska zajednica i manjinske stranke iz Vojvodine), Koalicija Albanaca Preševske doline i stranka "Nijedan od ponuđenih odgovora"(lista Vlaha sa istoka Srbije).

Skupštinu Srbije čini 250 poslanika, a za većinu je potreban glas 126 poslanika. Na osnovu Ustava Srbije u roku od 90 parlament mora da izabere Vladu ili se raspušta i raspisuju novi izbori.

Predsjednika Republike, nakon konsultacije i dobijenih dokaza o većini, daje mandat za sastav vlade i predlaže ga predsjedniku republičkog parlamenta.