Rasim Ljajić
0

Srbija će tražiti hitan sastanak o problemu izbjeglica

FENA
Srpski ministar rada i socijalne politike i predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić izjavio je u ponedjeljak da će Srbija od Bosne i Hercegovine i Hrvatske zatražiti hitan sastanak na ministarskoj razini o problemu izbjeglica i Sarajevske deklaracije.

"Tražit ćemo i aktivnije sudjelovanje međunarodne zajednice, jer se pitanje izbjeglica ne može riješiti tako što će se njihovi problemi gurati pod tepih", kazao je Ljajić agenciji Beta povodom 13. godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja".

On je dodao da će Srbija na svim međunarodnim forumima ustrajati na rješavanju izbjegličkog problema, jer bez toga ne može biti uspješan proces pomirenja u regiji.

U siječnju 2005. Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora, na inicijativu OESS-a, Europske komisije i UNHCR-a, potpisale su zajedničku deklaraciju (Deklaracija o regionalnom rješavanju izbjegličko-raseljeničkih pitanja, tzv. Sarajevska deklaracija) o regionalnom rješavanju izbjegličko-raseljeničkih pitanja.

Temeljem Deklaracije, tri strane su se obvezale da će do kraja 2006.godine preostalim izbjeglicama koje borave u svakoj od zemalja potpisnica pružiti trajno rješenje, bilo kroz omogućavanje brzog povratka u matičnu zemlju ili kroz lokalnu integraciju.

Za provedbu Sarajevske deklaracije nije bilo političke spremnosti, jer niti međunarodna zajednica nije učinila ništa da pomogne u njenoj primjeni, niti su susjedne države pokazale minimum volje za rješavanje izbjegličkih problema, drži Ljajić.

"Mi se još bavimo teškim ratnim naslijeđem, ali tek će uspješno rješavanje izručenja svih optuženih Haškom sudu, pitanja nestalih i izbjeglica, dati doprinos ukupnom procesu pomirenja među narodima i državama regije", zaključio je Ljajić.