|

Srbija će se sada morati suočiti i sa rezolucijom o genocidu na Kosovu

Srbija će se sada morati suočiti i sa rezolucijom o genocidu na Kosovu
52
Klix.ba
11.5.2019. u 19:05
80
komentara
52

dijeljenja
Srbija će se sada morati suočiti i sa rezolucijom o genocidu na Kosovu Foto: BIRN / Skupštinska komisija odgovorna za pripremu rezolucije
Kosovska skupštinska komisija odobrila je nacrt rezolucije kojom će se Srbija proglasiti odgovornom za genocid nad Albancima počinjen tokom rata 1998-99. godine.
Ekspreti preispituju praktičnu svrhu ove rezolucije, ali bez obzira na sve vlasti na Kosovu rade na njenom usvajanju.

Cilj Prištine je da izvrši dodatni pritisak na Srbiju i zahtjeva priznanje genocida, ali i naknadu štete.

U rezoluciji se navodi da su srpske snage odgovorne za više od 270 masovnih ubistava počinjenih tokom rata, uz napomenu da se 1.600 osoba još uvijek vode kao nestale u sukobu.

Dodaje se da Skupština treba da predloži da 15. januar bude proglašen kao Dan sećanja na genocid nad Albancima na Kosovu, a od Srbije se traži da prizna da je počinila genocid i zločine protiv čovečnosti.

U rezoluciji se od kosovske Vlade traži zakon kojim će se kažnjavati opravdavanje, umanjivanje ili negiranje genocida na Kosovu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, odbacio je predloženu rezoluciju, rekavši da to pokazuje da su kosovski političari nezadovoljni što su pregovori koji se posredstvom EU vode između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa u zastoju, prenosi BIRN.
Prijavi grešku


Komentari (80)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...