Regija
0

Srbija: Bivšem ministru određen jednomjesečni pritvor

SRNA
Slobodan Milosavljević
Slobodan Milosavljević
Viši sud u Beogradu odredio je rano jutros pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, kao i za petoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, dok je jednog osumnjičenog pustio da se brani sa slobode.

Osim Milosavljeviću, pritvor je određen i Dušanu Protiću, Zoranu Šćepanoviću, Zoranu Radomanu, Jovanu Keravici i Mirjani Spasić, potvrđeno je iz Višeg suda.

Pritvor im je određen zbog bojazni da bi osumnjičeni na slobodi ometali postupak uticanjem na svjedoke.

Portparol suda Tanja Koljenšić rekla je Tanjugu da je odbijen prijedlog tužilaštva za određivanje pritvora Iliji Radosavljeviću.

Sa slobode će se u ovom slučaju braniti i Musulin Gorki, za koga tužilaštvo nije tražilo pritvor.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je juče istragu protiv bivšeg ministra i ostalih sedmoro zbog sumnje da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe položaja odgovornog lica.

Oni su u subotu, 26. decembra, uhapšeni u antikoruptivnoj akciji policije, među još 80 osumnjičenih za druga krivična djela.

Sumnja se da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvršili nezakonitu zamjenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva "Maxim&Co", u vlasništvu osumnjičenog Zorana Šćepanovića i državnog zemljišta u građevinskom rejonu Grada Novog Sada, čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Iz Tužilaštva je saopšteno da je tom prilikom preduzeću u vlasništvu Šćepanovića pribavljena protivpravna imovinska korist od više od milijardu dinara, s obzirom da je vrijednost zemljišta u državnoj svojini bila višestruko veća od vrijednosti poljoprivrednog zemljišta koji je država dobila u razmijeni.