Novac za lobiranje
485

Srbija američkim lobistima dala 1,8 miliona dolara, kao posrednik se spominje i Matthew Palmer

B. R.
Matthew Palmer (Foto: T. S./Klix.ba)
Ugovor Privredne komore Srbije i Yorktown Solutionsa iz 9. novembra ove godine
Privredna komora Srbije je platila američkoj konsultantskoj kompaniji Yorktown Solutions 1,8 miliona dolara za lobiranje. Na spisku kontakata ove kompanije su diplomate Matthew Palmer i Richard Grenell.
O ovom je izvijestio srbijanski portal Nova S naglasivši da je Komora od 2019. do danas za ovu uslugu platila 1,3 miliona dolara. Ugovor vrijedi do sljedeće godine i Yorktown Solutionsu bi trebalo biti plaćeno još pola miliona dolara.

Ovi ugovori su dostupni u američkom online registratoru (FARA). Posljednji ovakav ugovor je potpisan prije osam dana. Prema njegovom sadržaju, Yorktown Solutions se obavezuje da će omogućiti "strateško savjetovanje za pitanja koja se odnose na Komoru, a koja utječu na američko-srbijanske ekonomske odnose".

Na listi kontakata ove konsultantske kompanije, a koji su povezani sa Srbijom, istaknuti su zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država odgovoran za reformu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine Matthew Palmer i bivši izaslanik američkog predsjednika za Srbiju i Kosovo Richard Grenell, piše Nova S.

U galeriji fotografija priložen je ugovor iz 9. novembra ove godine.

Da li Palmer ima poslovne interese u Srbiji?

Podsjećamo, Palmer je navodno sredinom ove godine lobirao za interese australskog rudarskog giganta Rio Tinto, koji na zapadu Srbije namjerava eksploatisati litij - resurs koji je bitan i u proizvodnji baterija za automobile i različite elektronske uređaje.

Prema pisanju portala Balkan Insight, nekoliko opozicionih lidera izjavilo da je Palmer tokom sastanka u junu ove godine sugerisao da Rio Tinto nije tema na kojoj treba rušiti aktuelnu vlast u ovoj susjednoj državi. Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je Palmera pitala u vezi ovog sastanka, ali je odgovor izostao.

Palmer je u više navrata posjećivao Bosnu i Hercegovinu. Učestvovao je u nizu pregovora za izmjenu Izbornog zakona i rješavanju drugih ključnih političkih pitanja u zemlji. Dio javnosti nezadovoljan je njegovim angažmanom, i to nakon što se pojavio navod da je sklon podržati izmjene ovog zakona na isključivo etničkim principima.

Grenell je bio angažovan u predsjedničkoj administraciji Donalda Trumpa. Pojedini su i njega svrstavali među američke diplomate koji su bliski aktuelnoj srbijanskoj vlasti.

Čime se bavi Yorktown Solutions i ko je njegov predsjednik

Sjedište konsultantske kuće Yorktown Solutions je u Washingtonu. Kao svoje klijente navela je vlade država, kompanije, investitore i druge. Kao usluge je istakla strateško savjetovanje, analizu rizika, informisanje o pitanjima u SAD-u i širom svijeta te uspostavljanje kontakata sa različitim akterima.

Predsjednik Yorktown Solutionsa je Daniel P. Vajdich. Upravo je on potpisnik ugovora sa Privrednom komorom Srbije. U njegovoj biografiji, istaknutoj na web stranici think tank organizacije Atlantsko vijeće (Atlantic Council), napomenuto je da je Vajdich savjetovao republikanskog sentora Teda Cruza o nacionalnoj sigurnosti, i to kada je bio u predsjedničkoj kampanji. Savjetovao je i republikanske guvernere Scotta Walkera i Mitta Romneya.

Vajdich je radio i u senatskom Odboru za vanjske poslove u kojem je bio angažovan za pitanja Evrope i Evroazije. Od 2015. je predsjednik Yorktown Solutionsa.