Majka gledala silovanje kćerke
0

Srbija: 40 godina kazne za svirepo ubistvo djevojčice

SRNA
Mališa Jevtović
Mališa Jevtović
Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je danas presudu kojom je Mališa Jevtović osuđen na 40 godina zatvora zbog svirepog ubistva trogodišnje Katarine Janković 2005. godine, a njena majka Ana Filipović na 37 godina zbog pomaganja u ubistvu.

Jevtović ima pravo na još jednu žalbu u trećem stepenu Vrhovnom kasacionom sudu, jer je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora koja je propisana zakonom, dok je ova presuda za Filipovićevu pravosnažna.

Oni su osuđeni zbog svirepog ubistva trogodišnje Katarine 17. jula 2005. godine u Beogradu.

"Jevtović je bio svjestan svog djela, a Filipovićeva mu je u tome sa umišljajem pomogla. Puštala ga je da ide sa njenom ćerkom sam u šumu i prikrivala povrede koje je devojčici nanosio i tragove", navodi se u presudi.

On je Katarinu u Zvezdarskoj šumi silovao i tukao i zadao joj povrede od kojih je kasnije preminula, dok je majka čuvala stražu.

Oni su dan kasnije djevojčicu u modricama i besvjesnom stanju dovezli u bolnicu i ljekarima rekli da je pala sa kreveta. Devojčica je preminula 17. jula 2005. godine od posljedica teških tjelesnih povreda.

Apelacioni sud presudio je da su izrečene kazne srazmjerne težini izvršenog krivičnog djela i stepenu krivice okrivljenih, a kada se uzme u obzir i jačina povrede djeteta, način i okolnosti izvršenja krivičnog djela, te da je izvršeno jedno od najtežih krivičnih djela, u takvoj situaciji nije bilo mjesta izricanju blaže kazne.
"Ovakve kazne pojavljuju se kao neophodne da bi se ostvarila svrha kažnjavanja, odnosno da se istima utiče kako na okrivljene, tako i na druge da ne čine krivična djela, izražava se društvena osuda zbog izvršenog krivičnog djela i učvršćuje se obaveza poštovanja zakona", navodi se u obrazloženju odluke.