Strahuju od terora
15

Srbi protestovali u šetnji od Sjeverne Mitrovice do Zvečana: Podrška za uhapšene

T. K.
Foto: Radio Mitrovica sjever
Foto: Radio Mitrovica sjever
Brojni građani danas su na Kosovu protestnom šetnjom od centra Sjeverne Mitrovice do Zvečana pružili podršku uhapšenim Srbima u prethodnom periodu.
Protestna šetnja više hiljada građana sjevernog dijela Kosova počela je u 13:00 sati od spomenika Knezu Lazaru ka Zvečanu. Prethodno je kolona zdravstvenih radnika krenula od Kliničko-bolničkog centra do centra grada gdje su im se ostali građani priključili, prenose tamošnji mediji.

Zatraženo je oslobađanje Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića Luneta, Nemanje Vlaškovića, Milana Božovića, Slađana Trajkovića te Dalibora Spasića.

Okupljeni su saopštili da skup nije politički, već da su tu da iskažu protest "zbog terora, hapšenja sugrađana, ali i prebijanja djece".

Na šetnji su se vidjeli transparenti sa porukama "Stop Kurtijevom režimu", "Dalibor Spasić nije kriv", "Svuda u svijetu ljekari su heroji, samo su za Prištinu kriminalci", "Ko je sljedeći?", na srpskom i engleskom jeziku.

Podsjećamo, kosovska policija je jučer u saopštenju navela da nisu tačni navodi dvoje djece, brata i sestre, da su ih policajci maltretirali i tukli, nakon što su ih zaustavili na motoru. Također navode da nije bilo neprofesionalnog ponašanja policijskih pripadnika u tom slučaju.

Tenzije traju od kraja maja, kada se lokalno srpsko stanovništvo na sjeveru Kosova, koje čini većinu u tom regionu, usprotivilo dolasku na vlast albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.