U jeku napetosti
115

Planiraju li Srbi da samostalno proglase ZSO na Kosovu?

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Srbi na Kosovu planiraju da samostalno krenu u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), saznaje nezvanično Blic.

U planu je da se u narednom periodu održi velika Skupština srpskog naroda sa Kosova na kojoj bi bila proglašena ZSO i ustanovljeni organi, otkriva sagovornik "Blica" upućen u planove Srba sa sjevera.

"Plan je da se uskoro krene u formiranje Zajednice srpskih opština i njenih organa, a za prvog predsednika ZSO-a bio bi predložen Dragiša Milović, ugledni doktor i bivši predsjednik opštine Zvečan", otkriva sagovornik Blica.

Navodno sjedište ZSO-a bi bilo u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor srbijanskog lista objašnjava da su dešavanja posljednjih sedmica utjecala na ovakvu odluku, prije svega porast nasilja, hapšenja Srba i upad specijalaca kosovske policije na sjever.

"Briselski sporazum potpisan je prije više od 10 godina. Više od 3.700 dana nije formirana Zajednica srpskih opština, a poslije svega što trpimo poslednjih dana jasno je da niko to zaista i ne želi: ni vlast u Prištini, ni međunarodna zajednica. Zato ćemo uzeti stvar u svoje ruke", kaže izvor.

ZSO bi imala i svoje organe uprave, a to su skupština, predsjednik, vijeće, odbor, administraciju i kancelariju za žalbe.