|

Srbi i Turci mogu da ujedine balkanske narode

Srbi i Turci mogu da ujedine balkanske narode
11
A
Anadolija
1.12.2012. u 17:34
50
komentara
11

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Sa konferencije "Turska regionalna sila" koja se u organizaciji Instituta za evropske studije održava u Beogradu poručeno je da su Srbi i Turci narodi koji mogu da ujedine balkanske narode, javio je dopisnik agencije Anadolija.
Bivši savjetnik u srbijanskom Ministarstvu vjera Aleksandar Raković, analizirajući odnose Srbije i Turske je rekao da je Turska za Srbiju potencijalna nužnost ali i da je "potencijalno veliki problem".

Istakavši demografsku strukturu Turske, Raković koji je i objavio više knjiga iz oblasti historije i društveih zbivanja istakao je da niko ne može da izbjegava Tursku. On je kao primjer za to naveo Njemačku u kojoj su u nekim školama turska djeca postala većina, pa je i broj Turaka razlog što ta zemlja kao najutjecajnija u Evropi ne vrši popis stanovništva po nacionalnoj osnovi.

Po njegovom mišljenju uloga Turske u Srbiji bit će sve snažnija.

"Budućnost gledamo tamnim naočarima, a kakva će biti ne znamo", rekao je Raković.

Bivši ambasador SR Jugoslavije u Ankari i orjentalista Darko Tanasković rekao je da je današanja Turska blizu da postane regionalna sila i da teži da postane, kako je uvodeći ovaj pojam ukazao, makroregionalna sila.

On je je kao osnov za ovaj stav uzeo primjer knjige aktulenog turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua koji je u knjizi "Strategijska dubina" najavio da će Turska do 2023. postati jedna od najutjecajnijoh država svijeta.

"Tursku posebno interesuje Zapadni Balkan i ona nastoji da u prvom planu izgradi makroregion u kojem bi bili Balkan, Bliski istok i Kavkaz, poručio je Tanasković.

On je ukazao na važnost procjene uspjeha Turske na njenom putu da postane regionalna makrosila, te rekao da se ta zemlja već može smatrati jednom silom regionalnih razmjera.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ukazao je na važnost odvojenog djelovanja  Uprave za vjerske poslove i politikeu generalnom smislu.


Zilkić je ovom prilikom pohvalio djelovanje džemata (zajednica) i van Turske, pogotovo na polju obrazovanja i istakao njihovu ključnu ulogu u smislu sveokupnog razvoja Turske.

"Historičarka Jovana Šaljić je na temu "Kulturne politike Turske" ukazala je na popularnost turski seriji u čitavoj regiji, koje djelimično promovišu tursku kulturu.

O ekonomiji Turske govorio je Goran Nikolić, koji je dajući uporedne ekonomske i demografske pokazatelje Turske i Srbije konstatovao da u suštini ne postoji razlika, pogotovo, izdvojivši fiskalnu, u monetarnoj ekonomskoj politici.

Predstavnik Instituta za evropske studije Miša Đurković govorio je o nevladinom pokretu na čelu sa učenjakom Fetullahom Gulenom, rekavši da je to mreža koja je u više od 100 zemalja diljem svijeta otvorila oko hiljadu škola i pomaže u oblasti obrazovanja.
Prijavi grešku


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...