Izrazito neprimjereno
218

Sramotno ponašanje učenika u Srbiji: Profesoricu snimali dok je maltretiraju i izmiču stolicu

N. V.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
U Tehničkoj školi u Trsteniku je došlo do incidenta u kojem su učestvovali trojica učenika i profesorica. Videosnimak neprimjerenog događaja postavljen je na društvene mreže gdje su mnogi osudili ponašanje učenika.

Naime, oni su snimali profesoricu dok je doslovno maltretiraju. Na snimku se vidi da se učenik raspravlja sa profesoricom dok drugi prilazi s leđa i izmiče joj stolicu.

Profesorica je usljed toga pala na pod, a u učionici je prasnuo smijeh.

Sve to su snimili, a zatim i postavili na internet s očiglednim ciljem ismijavanja, međutim umjesto pohvale vršnjaka dobili su osudu i pokrenuti disciplinski postupak protiv njih u školi.

"Desilo se to na času gdje nemamo sigurnosne kamere. Preduzeli smo sve zakonske mjere. Obavijestili smo roditelje pisanim putem i sve ustanove koje smo trebali, školsku upravu i pokrenuo sam vaspitno disciplinski postupak i kada se utvrde sve činjenice, učenici će biti kažnjeni određenom disciplinskom mjerom", rekao je Milan Glidžić, direktor Tehničke škole.

Ovakvo ponašanje ne samo da je neprimjereno, nego i opasno s obzirom na to koliko puta se do sada u praksi pokazalo da objavljivanje ovakvih snimaka loše utječe na aktere koji su meta poniženja na istom.

Nedavno je 22-godišnjak u Prijedoru izvršio samoubistvo nakon što je videosnimak na kojem ga stariji muškarac verbalno maltretira i ismijava. Sličnih primjera je nažalost mnogo u regionu s obzirom na to da cyber bulling ostavlja opasne psihičke posljedice po žrtve.