Zbog brionskih transkripata
0

Splitska Hvidra zatražila istragu protiv Mesića

SRNA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Splitska Hvidra zatražila je od hrvatskog državnog tužioca Mladena Bajića da pokrene istragu protiv bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, jer je nelegalno dostavio Haškom tribunalu brionske transkripte.

Predsjednik Hvidre u Splitu Mario Tomasović uvjeren je da je Mesić prekršio zakon i Ustav kada je dostavio Hagu brionske transkripte, prenose hrvatski mediji.

"Nije slučajno da se Mesić već danima nalazi u Kini", kaže Tomasović. 

On smatra da se Mesić skriva na Dalekom istoku zato što je bio tajni svjedok haškog Tužilaštva i zato što im je nezakonito dao dokumente iz Tuđmanovog sefa. 

"Mesić je građanin Hrvatske kao i svaki drugi i zato tražimo da se protiv njega pokrene istraga", rekao je Tomasović i naglasio da je Mesić uvodio strane novinare i obavještajce u prostoriju sa tajnim transkriptima.

Brionske transkripte pojedinci u Hrvatskoj smatraju glavnim dokazom Haškog suda u dokazivanju zločinačkog poduhvata protiv Srba iz Krajine. 

 Ovi transkripti su razgovor hrvatskog državnog i vojnog vrha, na čelu sa Franjom Tuđmanom, uoči akcije "Oluja", 5. avgusta 1995. godine. 
 Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, s drge strane, smatra da brionski transkripti nisu jedini dokaz na kojem je Haški sud utemeljio svoju presudu, kao što se u javnosti zadnjih dana percipira. 

Haški sud 15. aprila  hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio je krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj tokom i nakon vojne akcije "Oluja" bio da se prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Hrvatske. 	 Ivanu Čermaku izrečena je oslobođajuća presuda.