Poslije tri decenije
0

Spisak Titove zaostavštine uskoro dostupan Jovanki Broz

SRNA
Jovanka Broz
Jovanka Broz
Spisak zaostavštine nekadašnjeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, poslije tri decenije, dostupan je sudu, a uskoro i njegovoj udovici Jovanki Broz, ali se i dalje ne zna ko sve ima pravo na koliki dio "kolača", kao ni šta je od vrijednosti koje je imao bivši maršal u međuvremenu nestalo.

Broj nasljednika se sada povećao, pošto je Titov sin Žarko, koji je i pokrenuo ostavinsku raspravu 1983. godine, u međuvremenu umro, a umjesto njega kao nasljednici pojavit će se djeca Joška, Zlatica i Svetlana Broz, tako da se broj nasljednika sa troje penje na petoro.

Sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Vesna Milojević koja je dobila ovaj predmet čeka da se izjasne Žarkovi zakoniti nasljednici, pa da zakaže ročište i da se postupak između države, Jovanke i ostalih nasljednika nastavi, pišu beogradske "Večernje novosti".

Dugogodišnji Jovankin zastupnik Toma Fila smatra da stvari uopšte ne bi morale da budu komplikovane, navodeći da se, poslije tri decenije, konačno zna šta je ostalo iza maršala.

"Uz pomoć povjerenika Rodoljuba Šabića, izdejstvovali smo da Muzej istorije Jugoslavije i Arhiv Srbije dostave sudu popis imovine Brozovih. Ja nisam imao uvid u taj popis, ali će novi zastupnici Jovanke Broz i ona imati. Trebalo bi da pošalju dopis Vladi i da traže da se lične stvari nekadašnje prve dame izdvoje iz zaostavštine", rekao je Fila. 

On je dodao da bi Jovanka zatim mogla u sporu da dokazuje bračnu tekovinu i da ona takođe bude izuzeta iz zaostavštine, navodeći da bi ono što na kraju ostane trebalo da se dijeli na tri dijela među nasljednicima.

Ostavinska rasprava između Titovih nasljednika počela je 14. decembra 1983. godine, a Fila ocjenjuje da je postupak trajao dugo jer za vrijeme komunističke vlasti nije bilo političke volje da se riješi, da je poslije  političkih promjena problem bio u spiskovima imovine koji nikako nisu stizali do suda, a da je postupak donekle kočila i Jovankina nepovjerljivost prema državnim organima.