Samit na Brdu kod Kranja
0

Špirić napušta konferenciju kad počne izlaganje o Kosovu

SRNA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Lideri zemalja zapadnog Balkana i EU sastaće se danas na Brdu kod Kranja na konferenciji posvećenoj zapadnom Balkanu i spremnosti država regiona za članstvo u EU.

Predsjednik Srbije Boris Tadić otkazao je učešće na konferenciji zbog toga što nije riješen problem u vezi sa nazivom kosovske delegacije, a neće doći ni predsjedavajući Savjeta ministara EU Mihel Angel Moratinos, ni predsjedavajući Evropskog savjeta Herman van Rompuy.

U saopštenju iz Pres-službe srpskog predsjednika ističe se da Srbija brani princip, prema kojem, delegacija Kosova može da učestvuje na regionalnim skupovima u skladu sa dokumentima UN, prije svega na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. 

Stav Beograda jeste da delegacija iz Prištine na skupu ne može učestvovati kao država, već isključivo kao Kosovo pod Rezolucijom 1244, odnosno Kosovo-Unmik.  

	Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da će na konferenciji regionalnih lidera na Brdu kod Kranja "predstavljati nezavisnu i suverenu državu Kosovo". 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, koji će na skupu predstavljati BiH, izjavio je da će  napustiti konferenciju kada predstavnik Kosova i Metohije bude imao izlaganje. 

Od visokih evropskih zvaničnika za sada je dolazak na  skup  pod nazivom "Zajedno za EU: doprinos zapadnog Balkana evropskoj budućnosti" samo komesar za proširenje EU  Stefan File.  
	Slovenački premijer Borut Pahor, koji je  zajedno sa predsjednicom Vlade Hrvatske Jadrankom  Kosor  jedan od  domaćina skupa,  kaže da će konferencija biti održana "bez obzira na to ko će  učestvovati,  a ko ne". 

On je  potvrdio da će konferencija početi u 10.00 sati i dodao da "nikoga neće osuđivati ako ne bude učestvovao". 
    
"Cilj konferencije je da se naglasi  spremnost  zemalja zapadnog Balkana na političku i praktičnu saradnju radi postizanja napretka zemalja u regionu u ostvarivanju zajedničkog cilja članstva u EU", navodi se u saopštenju iz   Ministarstva inostranih poslova  Slovenije.   

Očekuje se  da će na na Brdu kod Kranja biti usvojena deklaracija  koja će kao zajedničko saopštenje regiona biti predstavljena na predstojećem ministarskom sastanku u organizaciji španskog Predsjedništva EU.

Skup na Brdu kod  Kranja  zamišljen je kao susret lidera država bivše Jugoslavije i Albanije sa zvaničnicima EU i trebalo bi da bude prvi sastanak državnika bivše SFRJ od njenog raspada.