Srbija
0

SPC zbog pronevjere razriješio duhovnog vođu kosovskih Srba

FENA
Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) u subotu je na odlučio episkopa raško-prizrenskog Artemija razriješiti upravljanja tom eparhijom te protiv njega pokrenuti postupak utvrđivanja kanonske odgovornosti zbog navodne pronevjere, objavila je SPC.

U obraćanju novinarima nakon sjednice sinoda, vladika bački Irinej objasnio je da je odluka o razriješenju Artemija donesena jer je pokazao nespremnost izvršavati odluke Sinoda i Sabora SPC-a, kao i zbog toga što je utvrđeno da je bilo zlouporaba u financijskom poslovanju eparhije.

SPC još od 2006. vodi istragu protiv Artemija (75), poznatog svojim krajnje nacionalističkim i protuzapadnim stajalištima, zbog navodnog lošeg upravljanja milionima eura koje je vlada dodjeljivala toj eparhiji, nadležnoj za Kosovo.

Tokom sjednice Sinoda ispred zgrade patrijaršije bilo je okupljeno nekoliko stotina ljudi, među kojima i veliki broj svećenika i monaha koji podupiru Artemija.

Artemije je, uz obavezu da surađuje u postupku, razriješen upravljanja eparhijom raško - prizrenskom do okončanja pokrenutog postupka, a na mjesto njezina administratora postavljen je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

Kako se ističe u priopćenju SPC-a, do okončanja postupka episkop Artemije može boraviti i bogoslužiti u nekom od samostana ili drugom mjestu na prostoru raško - prizrenske eparhije ili izvan nje, ali uz dogovor s administratorom, odnosno uz suglasnost nadležnog eparhijskog arhijereja, ali bez ikakvog interveniranja u njihove nadležnosti.

Eparhija raško-prizrenska najvećim svojim djelom obuhvaća Kosovo, a među brojnim objektima značajnim za srbijansku religiju i kulturu u njezinu sastavu nalaze se Pećka patrijaršija, kao i samostan Visoki Dečani.