Regija
0

Sonja Biserko: Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju je šokantna

Anadolija
Sonja Biserko (Foto: Arhiv/EPA)
Sonja Biserko (Foto: Arhiv/EPA)
Osnivač i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, komentarišući oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, istakla je u izjavi za Anadolu Agency da je ta presuda šokantna i iznenađujuća te da je očekivala da će doći do određenih problema, ali da nije vjerovala da će Šešelj biti oslobođen po svim tačkama optužnice.

"Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju je šokantna i iznenađujuća, mada imajući u vidu kako je vođen cijeli postupak, moglo se donekle očekivati iznenađenje, posebno kada je riječ o sudiji Antonaetiju, što je on pokazao kada je presudu čitao“, rekla je Biserko.

Ona je dodala da je sudija Antonaeti, čitajući presudu, pokazao nerazumijevanje i povlađivanje Vojislavu Šešelju, kao i tokom samog procesa te dodala da je sam proces bio vođen na dosta neprofesionalan način.

"Dozvolili su Šešelju sva moguća podmetanja Haškom tribunalu, preuzimanje svjedoka, štrajkove glađu i tome slično i uvijek je bio amnestiran za sve to“, rekla je Biserko.

Govoreći o posljedicama oslobađajuće presude po svim tačkama, Biserko je istakla da je to stvarno zabrinjavajuće, "jer do sada nema nijedne presude za nekog iz Srbije za rat u Bosni i Hrvatskoj, što je prosto neodrživo, s obzirom da postoje presude koje su jasno ukazivale na povezanost svih tih ratnih operacija".

"Srbija je do sada dobila jednu relevantnu presudu, a to je za njenu agresiju na Kosovu i to je vjerovatno najbolja presuda Haškog tribunala", rekla je Biserko i dodala: "Ukoliko ovo ostane kao trajna odluka, može se govoriti o političkoj odluci da se Srbija oslobodi odgovornosti za ono što se dešavalo tokom devedesetih u Hrvatskoj i BiH.

"Kada je riječ o uticaju koji će presuda imati u Srbiji, prema riječima Biserko, to će donijeti veću podršku radikalima, a "doprinijet će i raspravi koja je već u toku, negiranju odgovornosti Srbije za sve ono što se dešavalo u ratu u Bosni i Hrvatskoj te već postojećem trendu relativizacije odgovornosti i oficijalnom stanovištu da Srbija nije bila u ratu".

"Znači apsolutno se normalizuje ponašanje tih partija koje su izvodile taj ratni projekat 'velika Srbija' i na neki način potiru sve ono što je u jednom delu društva išlo kao neka objektivizacija onoga što se dešavalo", istakla je Biserko.

Komentarišući tumačenje sudije Antonaetija da je "velika Srbija" politička ideja i da samim tim nije kriminalna, dodala je: "Međutim, ovdje se sudilo ljudima koji su učestvovali u sprovođenju te političke ideje, koja je završila u ratnom zločinu i genocidu. Prema tome, to ne može samo da se odvoji kao ideja koja je živjela mimo onoga što se dešavalo na terenu."

Što se tiče eventualnih posljedica presude u regionu, Biserko je navela da će presuda sigurno dovesti do novih tenzija, "zato što ionako do sada nije bilo većeg napora od strane Beograda da barem donekle prizna svoju odgovornost za ono što se dešavalo".

"Ovim će se podići ponovo tenzije u Hrvatskoj i BiH, a naravno, i u Vojvodini jer je on odgovoran i za etničko čišćenje Hrvata i u Vojvodini i o tome postoje veoma dokumentovana svjedočenja. Apsolutno je ovom presudom Vojislav Šešelj oslobođen svih optužbi na njegov račun za ulogu koju je imao devedesetih", navela je Biserko.