{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sofija: Regionalni sto pakta stabilnosti prenio ovlasti na Vijeće za regionalnu suradnju u Sarajevu

F
27.2.2008. u 22:27
0
0
Sofija: Regionalni sto pakta stabilnosti prenio ovlasti na Vijeće za regionalnu suradnju u Sarajevu
0
Sofija: Regionalni sto pakta stabilnosti prenio ovlasti na Vijeće za regionalnu suradnju u Sarajevu
U Sofiji je danas održan sastanak regionalnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, koji je zvanično označio historijski završetak aktivnosti Pakta stabilnosti i prenos ovlaštenja na Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu.
Skupom je predsjedavao specijalni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek i svečano predao nadležnosti generalnom tajniku Vijeća Hidajetu Biščeviću.

Učesnicima su poruke uputili podpredsjednik Vlade Republike Bugarske i ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin i predsjedavajući Vijeća Europske unije i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel.

Prigodom formalne primopredaje regionalne odgovornosti za suradnju u jugoistočnoj Evropi, skupu se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i zahvalio predstavnicama zemalja učesnica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) što su konsenzusom podržale da BiH i njen glavni grad postanu centar Vijeća za regionalnu suradnju.

„Dozvolite da se uime države i visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine još jedanput iskreno zahvalim za povjerenje koje nam je ukazano. Ovo je zaista veliki izazov novom instrumentu suradnje u našem regionu, koji bi trebao snažno doprinijeti jačanju regionalne stabilnosti, prosperiteta i ubrzanoj demokratizaciji u jugoistočnoj Europi. Ovo je i prigoda za napredak procesa evropskih integracija i za okupljanje svih zemalja u regionu oko jednog zajedničkog i glavnog cilja“ izjavio je.

Ministar Alkalaj je iznio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina biti dobar domaćin budućim aktivnostima Vijeća.

Sutra, 28. februara, ministar Alkalaj će u Sofiji predvoditi delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje za jugoistočnu Evropu (SEECP), saopćeno je iz Kabineta ministra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: