Regija
0

Sofija: Regionalni sto pakta stabilnosti prenio ovlasti na Vijeće za regionalnu suradnju u Sarajevu

FENA
U Sofiji je danas održan sastanak regionalnog stola Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, koji je zvanično označio historijski završetak aktivnosti Pakta stabilnosti i prenos ovlaštenja na Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) sa sjedištem u Sarajevu.

Skupom je predsjedavao specijalni koordinator Pakta stabilnosti Erhard Busek i svečano predao nadležnosti generalnom tajniku Vijeća Hidajetu Biščeviću.

Učesnicima su poruke uputili podpredsjednik Vlade Republike Bugarske i ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin i predsjedavajući Vijeća Europske unije i ministar vanjskih poslova Republike Slovenije dr. Dimitrij Rupel.

Prigodom formalne primopredaje regionalne odgovornosti za suradnju u jugoistočnoj Evropi, skupu se obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj i zahvalio predstavnicama zemalja učesnica Procesa za suradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) što su konsenzusom podržale da BiH i njen glavni grad postanu centar Vijeća za regionalnu suradnju.

„Dozvolite da se uime države i visokih zvaničnika Bosne i Hercegovine još jedanput iskreno zahvalim za povjerenje koje nam je ukazano. Ovo je zaista veliki izazov novom instrumentu suradnje u našem regionu, koji bi trebao snažno doprinijeti jačanju regionalne stabilnosti, prosperiteta i ubrzanoj demokratizaciji u jugoistočnoj Europi. Ovo je i prigoda za napredak procesa evropskih integracija i za okupljanje svih zemalja u regionu oko jednog zajedničkog i glavnog cilja“ izjavio je.

Ministar Alkalaj je iznio uvjerenje da će Bosna i Hercegovina biti dobar domaćin budućim aktivnostima Vijeća.

Sutra, 28. februara, ministar Alkalaj će u Sofiji predvoditi delegaciju Bosne i Hercegovine na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje za jugoistočnu Evropu (SEECP), saopćeno je iz Kabineta ministra.