Regija
10

Snijeg izazvao haos u Nišu: Obustavljen saobraćaj na autoputu, u lančanom sudaru povrijeđeno 17 osoba

Klix.ba
Saobraćaj na autoputu Beograd- Niš zaustavljen je u oba smjera, a u koloni je zarobljeno više autobusa, kamiona, putničkih automobila... Na izlazu iz grada kod kazneno-popravnog doma dogodio se lančani sudar u kojem je povrijeđeno 17 osoba među kojima ima šestoro djece.

Kako piše srbijanski Blic, puše olujni vjetar koji raznosi snijeg i dodatno otežava situaciju. Kolone su duge nekoliko kilometara, a neki čekaju već šest sati. U koloni su i dva čistača za snijeg, ali nisu uspjeli očistiti put.

"Radnici iz tih kamiona su nam rekli da ne očekujemo u skorije vrijeme da prođemo, jer su nanosi snijega veliki. Bez pomoći dodatnih ekipa morat ćemo još dugo čekati, a bojim se da možda svi u koloni nemaju dovoljno goriva, hrane, vode...", rekao je Nišlija Nikola Milenković koji je zarobljen u koloni od pet sati jutros.

U oba pravca je zaustavljen saobraćaj, na mjesto su odmah upućene patrole saobraćajne policije, ekipe JP "Putevi Srbije" i Sektora za vanredne situacije, kako bi obišli sve ljude u koloni.

Snijeg i smetovi koji na pojedinim lokalnim putevima dostižu visinu do dva metra uslovili su da u niškom kraju jutros bude skraćen veliki broj prigradskih autobuskih linija. Kako je objavila agencija Beta, ekipe zimske službe su na terenu, ali su nemoćne zbog vjetra jer se pojedini smetovi formiraju pola sata nakon čišćenja. Visina snijega iznosi 16 centimetara.

U jutarnjim satima dogodio se i lančani sudar u kojem je učestvovalo 30 vozila. Kako navodi Radio-televizija Republike Srbije, povrijeđeno je 17 osoba koje su srećom zadobile lakše tjelesne povrede. Kako je saopćeno iz MUP-a, sudar se dogodio zbog toga što vozači nisu koristili adekvatnu zimsku opremu.