|

Smijenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Smijenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas
1
A
Anadolija
24.9.2013. u 17:37
17
komentara
1

dijeljenja
Smijenjen gradonačelnik Beograda Dragan Đilas Dragan Đilas
Odbornici u Skupštini grada Beograda smijenili su gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je i lider u Srbiji najjače opozicione Demokratske stranke.
Za Đilasovu smjenu glasalo je 60 od ukupno 110 odbornika u Skupštini. Glasanju u Skupštini prisustvovalo su i odbornici Đilasovog DS-a, ali nisu glasali.

Inicijativa zasmjenu Đilasa uvrštena je na dnevni red sjednice koja je počela jutros. Za izglasavnje nepovjerenja gradonačelniku prijedlog su juče podnijele odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS) koje su do danas bile opozicija u beogradskoj gradskoj vlasti.

Predstavnici SNS-a su Đilasa, koji je na funkciji gradonačeknika Beograda od 2008. godine, optužili da je prethodnih godina napravio velika zaduženja prijestolnice Srbije. SNS, koja čini okosnicu vladajuće većine u Srbiji, najavila je održavanje vanrednih lokalnih izbora u Beogradu.

Odbornik SNS-a Aleksandar Jovičić je, predlažući tačku dnevnog reda o smjeni Đilasa, rekao da je napravljen dug Beograda u iznosu od 900 hiljada eura.

S druge strane, predstavnici demokrata su tokom rasprave istakli da je smjena Đilasa uvod u vanredno stanje.

Dragan Đilas, koji je došao na sjednicu, izjavio da će Demokratska stranka organizovati potpisivanje peticije za neposredni izbor gradonačelnika. Đilas nije isključio ni mogućnost da će biti uhapšen nakon današnjeg hapšenja nekoliko lica u Novom Sadu iz njegove stranke.

"U ovakvim vremenima ništa ne bi moglo da me iznenadi", izjavio je Đilas novinarima odgovarajući na pitanje da li očekuje da i on bude uhapšen.

Većinu u gradskoj skupštini Beograda do sada je činila DS, SPS-PUPS-JS.

Podrškom odbornika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), naprednjaci su danas sa DSS-om, SPS-om i JS-om formirali većinu, čime su stvoreni su uslovi za smjenu Đilasa.

Socjalistička partija Srbije (SPS) koja je do sada dijeila vlast sa DS-om je iznijela stav da vlast u Beogradu treba da bude identična sa onom na državnom nivou.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...