|

Smanjena podršku Srbiji za pristup EU

Smanjena podršku Srbiji za pristup EU
0
F
FENA
14.1.2011. u 18:56
12
komentara
0

dijeljenja
Smanjena podršku Srbiji za pristup EU
Članstvo Srbije u Europskoj uniji (EU) podržava 57 posto srbijanskih građana, pokazuje najnovije istraživanje ureda srbijanske vlade za europske integracije, objavljeno u petak, a to je za osam posto manje nego u junu. 2010. kad je ta podrška bila 65 posto.
Predstavljajući rezultate redovitog šestomjesečnog istraživanja, provedena u decembru 2010., direktorica tog ureda Milica Delević navela je kako je, prvi put otkako se istraživanja provode i predstavljaju javnosti, podrška građana članstvu Srbije u EU manja od 60 posto.

S druge strane, potpora reformama koje zahtijeva pristup Srbije EU viša je, po njezinim riječima, nego ikad.

Po rezultatima istraživanja, 78 posto ispitanika smatra da bi reforme trebalo provoditi i kad ne bi bile uslov za ulazak u EU, nego radi stvaranja bolje Srbije, što je za 15 posto više nego u junu 2010.

Kad je riječ o područjima u kojima je potrebno provesti reforme, najveći broj ispitanika, 39 posto, na prvom je mjestu naveo borbu protiv korupcije.

Rezultati istraživanja, kao je istaknula Delević, pokazuju i da približavanje Srbije Uniji sve više postaje unutarnjopolitička stvar i u predodžbi građana kad je riječ o onom što očekuju da bude učinjeno, ali i kad je riječ o rezultatima koji se očekuju od europskih integracija.

Redovito šestomjesečno terensko istraživanje srbijanskog ureda za europske integracije provedeno je na uzorku od 1.030 punoljetnih građana od 17. do 23. decembra 2010.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...