Regija
0

Smanjena podršku Srbiji za pristup EU

FENA
Članstvo Srbije u Europskoj uniji (EU) podržava 57 posto srbijanskih građana, pokazuje najnovije istraživanje ureda srbijanske vlade za europske integracije, objavljeno u petak, a to je za osam posto manje nego u junu. 2010. kad je ta podrška bila 65 posto.

Predstavljajući rezultate redovitog šestomjesečnog istraživanja, provedena u decembru 2010., direktorica tog ureda Milica Delević navela je kako je, prvi put otkako se istraživanja provode i predstavljaju javnosti, podrška građana članstvu Srbije u EU manja od 60 posto.

S druge strane, potpora reformama koje zahtijeva pristup Srbije EU viša je, po njezinim riječima, nego ikad.

Po rezultatima istraživanja, 78 posto ispitanika smatra da bi reforme trebalo provoditi i kad ne bi bile uslov za ulazak u EU, nego radi stvaranja bolje Srbije, što je za 15 posto više nego u junu 2010.

Kad je riječ o područjima u kojima je potrebno provesti reforme, najveći broj ispitanika, 39 posto, na prvom je mjestu naveo borbu protiv korupcije.

Rezultati istraživanja, kao je istaknula Delević, pokazuju i da približavanje Srbije Uniji sve više postaje unutarnjopolitička stvar i u predodžbi građana kad je riječ o onom što očekuju da bude učinjeno, ali i kad je riječ o rezultatima koji se očekuju od europskih integracija.

Redovito šestomjesečno terensko istraživanje srbijanskog ureda za europske integracije provedeno je na uzorku od 1.030 punoljetnih građana od 17. do 23. decembra 2010.