Regija
40

Slovenska policija razotkrila podmićivanje na tehničkim pregledima vozila  

FENA
Stari automobili i teretna vozila za koje su njihovi vlasnici znali da nisu tehnički ispravni prolazili su tehnički pregled u nekim ovlaštenim servisima na području Ljubljane uz mito od stotinu eura, a vlasnicima i posrednicima u tom poslu prijeti kazna zatvora do pet godina, nakon što je policija uhapsila više osoba.

"Dnevno se na taj način izdavalo desetak lažnih potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila, a ovlaštene osobe na taj su način mjesečno mogle zaraditi još jednu plaću", kazao je na konferenciji za novinare u srijedu u Ljubljani načelnik odjela za privredni kriminalitet policije u Ljubljani Božidar Južnik.

Istraga je započeta prošle godine nakon sumnji u nepravilnosti u jednom centru za tehničke preglede u Ljubljani, a sumnje su se pokazale tačnima pa su krivične prijave podnesene protiv 19 osoba.

Među prijavljenima su radnici centra za tehničku provjeru vozila, posrednici i vozači, vlasnici automobila koji su bili svjesni da čine nezakonito djelo i ugrožavaju sigurnost saobraćaja. Neki među njima potvrdu o ispravnosti vozila dobili su a da vozilo nije niti pregledano. Za davanje ili primanje mita slovenski zakon predviđa kaznu u rasponu od jedne do pet godina zatvora.