Regija
0

Slovenska nota Finskoj zbog prijeporne televizijske emisije

FENA
Slovenija je u četvrtak službeno prosvjedovala zbog emisije finske nacionalne televizije u kojoj je premijer Janez Janša uvršten u krug osoba povezanih s korupcijskom aferom u poslovima s finskom tvrtkom "Patrijom".

Finskom veleposlanstvu u Ljubljani predana je nota u kojoj je upozoreno da je u emisiji "Istina o Patriji" nacionalne televizije YLE teško optužen predsjednik slovenske Vlade i da to nije bilo potkrijepljeno nikakvim dokazima te je zatraženo objašnjenje.

"Iznenađeni smo teškim optužbama na račun predsjednika Vlade za kojega je u emisiji rečeno da je primio mito u slučaju nabave Patrijinih oklopnih vozila, a da nisu navedeni i čvrsti dokazi o njegovoj umiješanosti", navodi se u noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se da se finska nacionalna televizija tako "umiješala" u izbornu kampanju u Sloveniji i upozorava da bi to moglo poljuljati inače prijateljske slovensko-finske odnose.

Vlada je u četvrtak na redovitoj sjednici zatražila da se za izvanrednu sjednicu parlamenta, posvećenu aferi Patria, koja će se održati idući tjedan, pripremi izvješće o tome što je slovenska policija do sada učinila u istrazi cijelog slučaja, u suradnji s finskim istražnim tijelima, izjavio je Vladin glasnogovornik Valentin Hajdinjak.

On je potvrdio da su u tijeku razgovori s pravnim stručnjacima o tužbi protiv finske televizije, što je još u srijedu najavio premijer Janez Janša pošto su se urednici finskog programa odbili ispričati, već su ponovili da stoje i iza emisije i anonimnih novinarskih izvora na kojima su temeljili svoje tvrdnje.

Neki oporbeni čelnici u Sloveniji tvrde da bi Janša protiv finske televizije morao podići privatnu tužbu kao pojedinac, a ne u ime Vlade, jer je osobno prozvan. Hajdinjak je pak rekao da su "teške i apsurdne" optužbe na račun premijera najviše štete nanijele ugledu države.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je u četvrtak da je ministar Dimitrij Rupel dao "novu pljusku diplomaciji" izjavom na jednom stranačkom predizbornom skupu, kad je nediplomatski citirao finsku veleposlanicu koja mu je navodno priznala da je emitiranje prijeporne emisije finske televizije bilo tempirano uoči izbora u Sloveniji.

Vajgl na ovogodišnjim izborima nastupa za liberalnu stranku Zares, a iz te stranke priopćeno je u četvrtak da je Rupel takvom indiskrecijom zlorabio privatni razgovor i još više poljuljao ugled slovenske diplomacije.