Da li će ostati bez 6,4 miliona eura?
0

Slovenija: Zbog istrage oko Jankovića upitna evropska sredstva

FENA
Zoran Janković
Zoran Janković
Slovenija bi mogla ostati bez 6,4 miliona eura sredstava iz Evropskog fonda za regionalni razvoj odobrenih za trgovačko-sportski centar Stožice u Ljubljani ako se dokažu sumnje u istrazi koja se vodi protiv ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića.

"Istragu ćemo pažljivo pratiti, a nakon objave konačnih rezultata prema potrebi i reagirati radi zaštite financijskih interesa Evropske unije", prenijela je u petak Slovenska agencija STA reakciju iz Bruxellesa na otvaranje istrage protiv Jankovića i njegovih sinova, te s njima povezanih osoba i poduzeća.

U središtu je opsežne istrage sumnja o privrednoj šteti nanijetoj ljubljanskoj općini, te korupciji prilikom ugovaranja i gradnje ljubljanskog sportskog centra Stožice, vrijednog 390 miliona eura putem javno-privatnog partnerstva ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep.

Projekt koji je došao u teškoće jer se izvodio nakon nastupanja globalne ekonomske krize i pomanjkanja finansijskih sredstava, pa su se neki partneri s kojima se računalo iz njega povukli, kreditirale su i slovenske banke, najviše Nova Ljubljanska banka (NLB).

Prijašnja vlada Boruta Pahora odobrila je sredinom 2010. godine 9,4 miliona eura za projekt Stožice, na osnovi konkursa za gradnju sportske infrastrukture za koji se je sumnjalo da je "namješten" kako bi se pogodovalo Jankoviću kao ljubljanskom gradonačelniku.

Odobrena sredstva iz evropskog fonda za regionalni razvoj za Stožice u iznosu 6,4 miliona eura ove su godine jedno vrijeme bila blokirana zbog tehničkih razloga. Sada Bruxelles traži nove informacije zbog opsežne policijske istrage u vezi s gradnjom i finansiranjem sportskog centra.

Shirin Wheeler, glasnogovornica evropskog izaslanika za regionalni razvoj Johannesa Hahna, izjavila je za STA da će službe Evropske komisije odmah uspostaviti kontakt sa službama slovenske vlade koje su radile na sufinansiranju Stožica, kako bi dobile više informacija o slučaju.

Policija Jankovića naime osim za zloupotrebu položaja i drugih sumnji za kaznena djela s područja privrednog kriminala sumnjiči i za davanje lažnih podataka na osnovi koji su dobivena evropska sredstva za Stožice.

Janković je u četvrtak rekao da se osjeća potpuno mirnim i da će na sudu dokazati da su sumnje neosnovane.