Uoči protesta
35

Slovenija prvi put u historiji aktivirala famozni član 9. Zakona o policiji

D. Be.
Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
U svjetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mjera u Ljubljani, prije samita EU - Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u historiji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlastima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštivanja uputa mogu djelovati silom. To znači sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za poduzimanje policijskih radnji.

Organizator protesta protiv epidemioloških mjera već je najavio da će uložiti žalbu Ustavnom sudu zbog odluke koja je, kako kažu, "nezakonita i neustavna".

Vlada je donijela odluku kojom se policiji nalaže da ograniči ili zabrani kretanje u područjima ili na javnim mjestima u Ljubljani zbog velike vjerovatnoće ozbiljnih kršenja javnog reda, na Bledu i Predoslju u okolini Brda kod Kranja, gdje sutra počinje Samit EU - Zapadni Balkan, piše 24ur.com.

U Ljubljani su metalne ograde postavljene na Trgu Republike i prostoru ispred Parlamenta, kao i na Prešernovom trgu, Miklošičevoj cesti i ispred hotela InterContinental.

Prema članu 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlastima, Vlada može, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova, u slučaju velike vjerovatnoće ozbiljnih povreda javnog reda i mira, narediti policiji da ograniči ili zabrani kretanje u određenim područjima ili napuštanje određenog mjesta. Mjera može trajati najduže sedam dana i bit će ukinuta čim prestanu razlozi zbog kojih je naređena.

Kako je danas objasnio Alojz Sladič iz Sektora Opće policijske uprave (GPU), naredba znači da je pristup određenim objektima i mjestima ograničen ili zabranjen, a ova mjesta su označena policijskim trakama i prisutni su policajci.

Danas oko 15:30 sati na Trgu Republike počeli su se okupljati demonstranti koji su protiv epidemioloških mjera, a na prethodnim protestima su bili većinom antivakseri.